2024. április 10.

Pécs, Kálvária-domb

(2022. június)

Kis hotelben töltött pihenőzés után, de még vacsora előtt felsétáltunk a belvárostól nem messze lévő kistemplomhoz, a Kálvária-dombra. 

A pécsi Kálvária-kápolna Magyarország egyik legkorábban épült klasszicista stílusú körtemploma. A belvárost övező városfalon kívül, a Kálvária-dombon álló egytornyos kápolnát 1814 és 1817 között építették. Kertjében 14 stációs keresztút és egy Szentsír-barlang is található.

A belváros felől mi a megmaradt egykori városfal mellett haladva közelítettük meg. 


A gótikus stílusú barbakán, azaz előretolt kapuerőd,  Pécs egyik szimbóluma, a belvárost körülvevő középkori várfal északnyugati sarkánál. A 15. századi kör alaprajzú bástya a hajdani püspökvár falrendszerének része volt. 









Sajnos a körtemplomhoz és a stációkhoz nem tudtunk bemenni, mert a kapu nem volt nyitva. De a kőfal melletti lépcsőn felsétáltunk a dombtetőre, és a  Nyolc Boldogság kilátóteraszon ki tudtunk nézni. A kör alakú építmény neve részben bibliai értelmű, részben pedig arra a nyolc látnivalóra utal, amelyet könnyen be tudunk azonosítani róla nézelődve.




Mivel erősen benne voltunk a délutánban, így nem igazán tudtunk jó fotókat készíteni a városról, mert valahogy mindig szembe sütött a nap. De menjetek fel, nézzetek körbe ti is, megéri :-) 





Ott az a fehér kapu, a kovácsoltvas kerítéssel, na az volt zárva. 

A kilátóterasz közepénn a bibliai Hegyi beszéd ún. boldogságmondásai olvashatóak a kőbe vésve. Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. 
Körben a látnivalók nevei előtt pedig egy-egy „boldogságot” szimbolizáló fa vésett rajza látható.








A Havihegy a Kálvária-dombról. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése