2024. április 9.

Pécs - Székesegyház

A  pécsi székesegyház mellett rengetegszer vezetett el az utunk, de igazán bemenni és körbenézni egyszer sem tudtunk, mert mindig ki volt írva, hogy rendezvény miatt zárva, volt, amikor esküvő volt, volta, amikor évzáró az iskolásoknak, vagy egyszerűen csak kiküldtek, hogy már zárnak, vagy mise volt... épp csak az ajtóból tudtunk be-bekukucskálni, és megcsodálni ezt a kívül grandiózus, belül gyönyörűszép templomot. 

A 11. századi alapokkal rendelkező székesegyház mai formáját a 19. század végén érte el, de az altemplom alapjait már a 4. század végén megépítették.

A templomot évszázadokig sújtották háborús károk, tűzvészek, mígnem 1877-ben Friedrich von Schmidt osztrák építész-restaurátor kapott megbízást a székesegyház helyreállítására. Célja az volt, hogy visszaállítsa az Árpád-kori állapotokat, így viszont hatalmas és pótolhatatlan pusztítást is végzett egyben. Ekkor bontották el a barokkk oltárokat, és a középkori várfalakat, kialakítva a tér mai arculatát. 

A dóm fölszentelése 1891. június 22-én Ferenc József magyar király látogatásakor történt meg. 1991-ben pedig  II. János Pál pápa a székesegyházat Basilica Minor rangra emelte, majd pár hónap múlva meg is látogatta.



2000-ben Rétfalvi Sándor szőlőlugast ábrázoló díszkapuját helyezték el a déli bejárathoz.








Az 1367-ben alapított egyetem romjai a bazilika mögött találhatóak. 



Naplementében: 



Az 1800-as években készült apostolszobrok a Hittudományi főiskola udvarán. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése