2024. április 8.

Pécs- Széchenyi tér és környéke

(2022. Június) 

Amikor 2022. júniusában pár napot Pécsen töltöttünk, akkor visszavonhatatlanul szerelem lett a város. És nemcsak a város, hanem a Mecsek is. Réges-régóta vágytam már Pécsre,  mert nem jártam azelőtt a városban, viszont mindig mindenki annyira dícsérte, és odavolt érte. Most már mondhatom, joggal. 

Szóval nagy izgalommal vágtunk neki, hogy felfedezzük Pécset. 

Pécs a Dunántúl legnagyobb, Magyarország ötödik legnagyobb települése, a rómaiak alapították a  Sopianae néven a II. század elején és város késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Szent István Király 1009-ben püspökséget hozott létre, a XIV. században pedig Nagy Lajos király itt alapította meg az ország első egyetemét, amely még ma is működik.

Jó meleg hétvégét kaptunk, megtapasztalhattuk az igazi mediterrán Pécset :-) 

A hotelünk a Széchenyi tér ( a főtér) mellett volt, szinte a dzsámi közvetlen szomszédságában. Innen csillagtúráztuk körbe a várost. Mivel nem volt sok időnk, ezért már szombat délután neki is estünk a látnivalóknak. 

A Széchenyi téren a kora délutáni rekkenő hőségben senki nem volt. 


A Mekka felé tájolt Gázi Kászim pasa dzsámija uralja a teret. Érdekesség, hogy egy eredetileg keresztény templomot épített át Gázi Kászim pasa dzsámivá, de ma már újra római katolikus templomként működik. Ebbe a dzsámiba nem mentünk be, mégpedig abból az egyszerű okból, mert borzasztóan drágának találtuk a belépőt. ( 2 felnőtt-3 gyerek) és nem voltunk biztosak benne, hogy a hiányos vallási- és törtök kulturális ismereteink miatt visszahozná élményben az árát. Két másik kisebb dzsámit látogattunk meg e helyett. 


Hunyadi János lovasszobra és kis takarásban a pestisjárvány emlékére állított Szentháromság-szobor. 


A nagy port kavart Weöres Sándor szobor a Király utcában. 
És ugyancsak a Király utcában a Pécsi Nemzeti színház. 

A pécsi Zsinagóga, melyet Feszl Frigyes, Gerster Károly és Kauser Lipót terveztek.  A  Dunántúl legnagyobb zsinagógája, férfiak részére 448, míg nők részére 476 ülőhely került kialakításra.

Sétálóutcán visszafelé. 

A Széchenyi tér déli végében áll az Irgalmasrendi Templom. Előtte a város talán legismertebb, ikonikus szökőkútja, a Zsolnay-kút áll, mely Zsolnay Vilmos emlékére készült fia, Zsolnay Miklós felajánlása alapján. A kút 1912-ben készült, de a város 18 éven át egy raktárépületben tartotta a háború miatt. 
1930-ban kapott helyett a templom előtti kis téren.  A Zsolnay-kút 4 méter magas eozinból készült, az ökörfejű vízköpőt pedig a "nagyszentmiklósi" aranylelet ivóedényének mintájára alkották meg, peremén a következő felirattal: "Zsolnay Vilmos emlékkútja legyen örök szemtanúja Pécs város virulásának lakói boldogságának"









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése