2013. március 6.

Royal Delft sok képpel

Azaz a delfti híres kék-fehér kerámia. A delfti fajanszot a 17.században fejlesztették ki a kínai porcelán pótlására. Akkoriban Hollandiában státuszszimbólum volt a festett porcelán. A kínai porcelán igen drága volt, és ebben az időben a kínai parasztlázadások miatt még drágább lett az export, ezért kezdték el a Németalföldön  is a fajansz gyártását, a gyártás központja pedig Delft lett.
A delfti fajanszot 1653-ban, a város egyik kolostorában fejlesztették ki, és mivel nagyon hasonlított a valódi porcelánhoz, így gyorsan elterjedt. A gyártás fénykora a 17-18.században volt, és gyakorlatilag ugyanazt a technológiát használják ma is a gyártáshoz, mint akkor. A sorozatgyártás mellett természetesen egyedi edényeket is készítenek, ezeket kizárólag a hagyományos módon korongozzák és kézzel festik.
1900-ban a párizsi világkiállításon a delfti fajansz elnyerte a kiállítás egyik nagydíját. 
A városban számos gyár működött, ma már csak néhány áll, még kevesebb működik. Ahol mi jártunk, a kiállítási terem mögött ma is működik az üzem. 









Több termen keresztül csodálhattuk meg a gyönyörűbbnél gyönyörűbb műalkotásokat,  használati tárgyakat,  vázákat, tálakat, gyertyatartókat, kávéskészleteket. Körben a falakat fajansz mozaikképek díszítik, a szobákban hatalmas padlóvázák, cserépkályhák, és szobrok vannak kiállítva, mind-mind kék-fehér színben.



Rembrant Éjjeli őrjárata kék-fehér fajanszból kirakva.

Minden évben elkészítik a karácsonyi kollekciót, ami egy kis- és egy nagy lapos tányérból áll, és minden évben más kép van rajta, egészen 1915-től vannak kiállítva, és nagyon szépek. A kollekció darabjai megvásárolhatóak, akár az online shopon keresztül is. A 2012-es kollekció kis- és nagytányérja 900 euróból ki is jön :) 
A karácsonyi tányérok szépen sorban: 


 De találhatunk is ilyen szép tulipánvázát is:


Az ország minden jeles eseményére készül egy kék-fehér darab, a királynő koronázására, esküvőjére, a trónörökösök születésére, és meg van örökítve Hollandia minden fontos történelmi eseménye egy-egy tányéron.



És persze vannak tájképes, szélmalmos, és gyöngyfülbevalós lányos tányérok is, ez elmaradhatatlan.



 Gyerekkollekció :

És szobrok, házak, egyebek:
Az amszterdami királyi palota:


És nem csak kék-fehérben:





A kiállítás végén van egy shop, ahol szinte mindent lehet venni kék-fehérben, esernyőtől elkezdve az esőkabáton át, ceruzát, tollat, pólót, melegítőt, poharat, kis bizgenytyűket, szóval mindent, mindent, amit csak be lehet festeni kék-fehérre, de ez már kevésbé szól a művészetről, inkább csak üzlet. A művészi vonalat, mint ahogy az online shopban is megtekinthető nem néhány eurós összegekben mérik, érthető módon.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése