2013. március 12.

Alcsúti arborétum- Hóvirágmező

Van egy hely a Vértes lábánál, ahol ilyenkor tavasszal kedvünkre gyönyörködhetünk a tavasz hírnökében, a hóvirágban. Az Alcsúti arborétumban ugyanis nagyjából március elejétől 2 hektárnyi területen nyílnak a hóvirágok.





Az arborétum magját még az 1820-as években telepítette József Nádor. az arbortéum területe és állománya akkor még kastélykertként működött. A kertet egy Schönnbrunnból hazaérkező kertész tervezte meg, angolkert stílusban. A területen korábban birkalegelő volt, így minden egyes növény mesterséges telepítésű, József nádor mintegy 300 növényfajt honosított meg a parkban,  ennek következtében olyan növények is megtalálhatóak itt, amelyek korábban Magyarországon nem voltak honosak, ez adja a park igazi egyedülállóságát. 
A kora tavaszi hóvirágmező után nyílnak még a krókuszok, a nárciszok, a tulipánok, de a park különlegességei mégis csak a hatalmasra nőtt ősfák, tuják és cserjék, mesteri elrendezésben.








A nádor egykori pompás kastélyából ma már csak a timpanonos főhomlokzat látható. A kastélyt Pollack Mihály tervezte, és fénykorában Magyarország  egyik legnagyobb klasszicista kastélya volt. 


Az épület egykori szárnyához épített kápolna azonban ma is áll.


A park szinte minden évszakban kellemes kikapcsolódást nyújt, hiszen a 40 hektárnyi területen mindig jól esik a séta, és a növények évszakonként váltakozó arca mellé, a madarak szolgáltatnak aláfestő zenét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése