2013. március 5.

Még mindig Delft

Delft egyik legrégebbi csatornája az Oude Delft. ennek mentén sétálgatva eljutunk az Ótemplomhoz, (Oude Kerk), mely a 13.század közepén épült, és leginkább a ferde tornya miatt érdekes. Ami azért ferde, mert amikor kitalálták, hogy építenek egy templomot, akkor nem volt neki helye a városban. Így az eredeti csatornát elterelték, és az új Oude Delft feltöltött partjára építették meg a templomot. A feltöltött talaj azonban nem bírta a súlyos templomtornyot, és már az építés során elferdült. Szerencsére sikerült stabilizálni, és ma is stabilan áll. A torony 75 méter magas, és csaknem 2  méternyire tér el a függőlegestől. 







 Közvetlenül a templommal szemben találjuk Orániai Vilmos palotájába, a Prisenhofba, mely végül halálának színhelye is lett. Az épület az 1400-as években zárda volt, majd miután Németalföld protestánssá vált, akkor lett Orániai Vilmos rezidenciája. A 17.századtól többféle rendeltetése is volt, volt pl. kaszárnya is, majd a II. vh. táján restaurálták, és ma a városi múzeumnak ad otthont. Anyaga leginkább az Orániai-ház emlékeire épül, a képtárban pedig a delfti iskola művészeinek képei láthatók.
A herceg egykori dolgozószobájából a refektórium felé vezető lépcsőnél még látni a golyónyomokat, melyek által Hallgatag Vilmos meghalt.



Az Oude Delft mentén még számos múzeumot, gyűjteményt látogathatunk meg, legtöbbjüket valamelyik magángyűjtő alapította, vagy adományozta a gyűjteményét a városnak.

Mindennapi sétánk alkalmával legalább egyszer biztos, hogy átmentünk az Ootspoort alatt, mely a 14.században épült, és ez az utolsó a 7 városkapu közül, ami megmaradt. 







És ezeken kívül még rengeteg-rengeteg képem van nevenincs házakról, cégérekről, névtáblákról, virágokról, madarakról, csatornákról, a rajtuk átfutó hidakról, mert szinte minden lépésnél találtam valamit, ami odatapasztotta a szememet, amit érdemes volt megnézni, lefényképezni. 

Néhány kedvencképem még:
CSatornák. Kisebb hajóval, és csónakkal is körbe lehet járni a várost.





A kertváros:
 Ilyet szeretnék :)
 Babakocsi helyett:

Annak ellenére, hogy Hollandia nem szerepelt korábban  a mindenképpen el szeretnék jutni oda -listámon, azóta szívszerelemem lett, és folyton visszavágyom. Mert olyan nagyon jó volt ott lenni, mint talán sehol máshol.
De  nincs még vége :) Fogok még írni a delfti fajanszmúzeumról, és a hollandiai kirándulásainkról is jó sokat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése