2013. február 26.

Delft, Főtér

Delft, vagy ahogy sokszor emlegetik, a "fajansz városa".  Tipikus holland kisváros, Hágától nem messze. Olyannyira nem messze, hogy villamossal át lehet menni Hágába:) 
A középkorban A Németalföld legjelentősebb városa volt, innen indultak útnak a Kelet-indiai Társaság hajói. 
Orániai Vilmos 1572-ben ide helyezte át a székhelyét, és innen vezette a spanyolok ellen vívott függetlenségi háborút. 1584-ben a delfti Prisonhof udvarán gyilkolták meg, majd az Újtemplomban temették el. 
Az Újtemplom (Nieuwe Kerk) a delfti piactéren áll. Az utrechti katedrális után (112m), ez Hollandia második legmagasabb temploma. 1572. óta szolgálja a református egyházat, azelőtt katolikusként működött. Orániai vilmos halála óta a holland királyi család temetkezési helye (nem látogatható), valamint itt keresztelték meg a város híres szülöttét Jan Vermeer van Delft festőt.
Először egy kis fatemplomot építettek, ami mellett elkezdték építeni a ma is álló kőtemplomot. A tornyát három szakaszban építették meg, ezért lett 3 színű. Az alul még négyszögletű tornyot nyolcszögletűként folytatták, fehér belga kőből. A harmadik szakaszát pedig bentheimi homokkőből építették. Több villámcsapás és leégés után a torony 1872-ben új toronysisakot kapott, és ezzel elnyerte a mai formáját, és így 108, 75 méter magasan nyúlik az ég felé.  Ami azért is jó, mert a város sok pontjáról látni lehet, és sokszor amikor kis utcákon kóboroltunk Mátéval, akkor elég volt a torony után menni, és a Főtérről pedig már egyszerűen hazataláltam.



Belépődíj ellenében lehet a templomba bemenni, (3,5 euro) plusz a toronyért külön kellett fizetni. (ez is 3,5) Mivel a delfti napokon kettesben voltam Mátéval így ezt kihagytam. Akkor még nem mertem egyedül bemenni vele egy templomba. A toronyba szívesen felmentem volna, de babakocsival és Mátéval ez ugyancsak kivitelezhetetlen volt nekem akkoriban. (Ma már biztos kitalálnék valamit, csak hogy felmehessek:))

A Főtér másik oldalán, szemben a templommal áll a Városháza, mely az 1618-as tűzvész után lett olyan, mint amilyen ma is. A fogadószobákat, és a házasságkötő termet delfti művészek képei díszítik. 


Elcsípett esküvők:
egyszerű fehér ruhás
extrém fekete ruhás, ahol az ifjú pár búvárkodott, és a násznép egy része búvárfelszerelésben köszöntötte őket. Valamivel beködösítették őket a palackjukból, ezért olyan fehér a kép.
És belefutottunk egy tűzoltó-esküvőbe is, ahol 2-3 tűzoltóautó is kivonult, köztük egy veteránautó is, és bizonyos időközönként szirénáztak egyet, a bámészkodó tömeg fülének nagy örömére :)




 A téren csütörtökönként tartottak piacot, ahol aztán minden volt, mi szem-szájnak ingere, friss, illatos zöldségek-gyümölcsök, hatalmas karika sajtok, és persze virágok, virágok, virágok.

A piacmentes napokon pedig a téren jókat lehet szaladgálni, galambokat kergetni, legalábbis egy alig másfélévesnek. A teret körülvevő házak aljában a szokásos szuvenírboltok sorakoznak, ahol a méregdrága delfti fajansztól elkezdve, a szokásos hűtőmágnes-bögre-póló árusokig minden van, persze papucsok is mindenféle anyagból és mintával, és mindenféle méretben.










2 megjegyzés:

  1. milyen jó megint látni Mátét ilyen picurkání:) Hollandia soha nem volt a listám élén, de ahogy mesélsz róla, azonnal oda vágyok.

    VálaszTörlés
  2. Egészen addig, amíg nem voltunk ott, nekem sem jutott eszembe, hogy oda kéne menni. Aztán meglátni és megszeretni volt, és azóta visszavágyom.
    Máté nagyon fura így picinek:) Már egészen másképp néz ki, ezeket a babás vonásokat már teljesen kinőtte :(

    VálaszTörlés