2013. február 12.

Dobogókő mindenkor

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, 700 méter, és a csúcson húzódik Komárom-Esztergom megye és Pest megye határa. Tetejéről pazar kilátás nyílik a Dunakanyarra, és tiszta időben akár a Magas-Tátráig is elláthatunk, állítólag. 
Igen kedvelt kirándulóhely, és síparadicsom. Itt épült az ország első hegyi menedékháza (Eötvös Lorándról elnevezve), ami ma turistamúzeum. Az ország első sípályáját 1923-ban jelölték itt ki. 
Az mondják Dobogókőn és környékén található a "Föld szívcsakrája" azaz „bolygónk dobogó szíve”, ami az ott tartózkodók szervezetét feltölti energiával, bár a forrást, amivel ezt igazolják, hibásan a Dalai Lámának tulajdonították, szóval ki tudja.  (wikipédia) Egy kirándulást mindenesetre megér a környék. 

Mi többször is jártunk már erre, szinte minden évszakban megcsodáltuk már a kilátást, és mindig betértünk a Zsindely Házba egy kicsit melegedni, megpihenni. A ház Makovecz Imre első nemzetközileg is sikeres épülete, 1980-ban épült.Van itt minden, ami egy kirándulónak kell, nyáron hűs italok, télen forralt bor, sülthúsok, vagy akár zsíros kenyér hagymával, és finom meleg ropogótüzes kandalló, ami mellé oda lehet vackolni. 



Nekem télen tetszik a legjobban:)









De  jártunk már úgy is, hogy a városban ragyogó szép ősz volt, fönn a hegyen pedig didergető hideg. Ekkor került Ferire egy kocsiban talált jó meleg, de rózsaszínű sapka :) Szóval nem árt, ha van nálunk egy váltás ruha, és egy napi élelem mielőtt idevetődünk.
A kép 2003-ban készült talán.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése