2011. november 14.

Kutna Hora-Csontkápolna

Olvasok most egy könyvet (John Connolly: A Fekete Angyal), ami elég nehezen indult nekem, hosszú oldalakon keresztül egyszerűen nem tudtam azonosulni a történettel, nem értettem dolgokat, de legalábbis nem tudtam eléggé a földtől elrugaszkodni ahhoz, hogy értsem. Már ott tartottam, hogy abbahagyom, de legalábbis félreteszem, hátha máskor jobban magával fog ragadni, amikor elkezdett a történet kicsit más irányt venni és rátért a jelenből a múltra, a miértekre, az okokra, és itt lett számomra igazán érdekes a dolog, mert a történet Amerikából hirtelen Csehországba került, és az író hosszasan írt a Kutna Hora melletti Csontkápolnáról, ahol mi jártunk anno régesrégen, még 2003-ban. 
Buszos hosszú hétvégés kiránduláson vettünk részt Prágába, (az első és az egyetlen buszos utunk volt, hogy miért az egy másik történet) és hazafelé ejtettük útba a kápolnát.
Egy temető közepén álló kívülről számomra jellegtelen kistemplom előtt ácsorogva nem sejtettük, hogy miért vagyunk itt, elképzelésünk sem volt, hogy mi vár ránk odabent. Majd amikor bementünk leesett az állunk, és hirtelen megszólalni sem tudtunk. A megdöbbenés, a csodálkozás, a hitetlenkedés mind ott volt bennünk egyszerre, és én nemigen akartam hinni a szememnek, majd abban is kételkedni akartam, hogy mindaz amit látunk igazi emberi csontokból vannak elkészítve. 
A templom belseje csupa-csupa csontokkal volt díszítve, a négy sarokban 4 piramis, ami koponyatalapzaton állt és lábszárcsontokból épült fel a plafonig, koponyagúlák, csontokból épített gyertyatartók, címerek, még a fejünk felett lógó csillár is emberi csontokból készült. Félelmetes és sokkoló volt egyszerre, de egyben volt benne valami fantasztikusan művészi is.

Mi nem sok képet készítettünk (azok sem a legjobbak), talán azért mert akkor még sima filmes analóg gépünk volt, vagy mert el is feledkeztünk róla, annyira a hatása alá kerültünk a helynek. De ITT lehet több képet látni. Állítólag a templomban minden egyes csont megtalálható, ami az emberben van. Aki ért hozzá, meg is keresheti mind a 206-ot:)


A csontok eredetére kétféle  magyarázatot is kaptunk, az egyik az volt, hogy a huszita felkelések- és a pestisjárvány áldozatainak a csontjaiból készült a templombelső, másik elképzelés, hogy egykoron a templom melletti temető földjét jeruzsálemi földdel pótolták, és a szent föld idevonzotta a tehetősebb embereket, akik mindenképpen itt szerettek volna végső megnyugvást találni, de mivel kicsi volt  a hely, így ki kellett ásni a régi csontokat.

Bármelyik is a valóság, az eredményt ez nem befolyásolja. Akinek elég erős a gyomra, vagy jól el tud vonatkoztatni, annak mindenképp érdemes megnéznie, ha arra jár. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése