2011. november 29.

Egri vár a Pilisben

Néhány hete az interneten olvastam arról, hogy a Pilisben, Pilisborosjenőtől néhány percre még ma is megtalálható az egri vár makettje, amit a film 1968-as forgatásához építettek. A díszlet ugyan eléggé lepusztult azóta, köszönhetően annak, hogy a forgatás után senki nem vette gondozásába, és hagyták lepusztulni az egyébként vasbeton alapra épült igazi kővárat.
A mű-várra azért volt szükség, mert az igazi egriben egy ilyen kaliberű film forgatása lehetetlen lett volna, mivel a várat mára már teljesen körbevette a város. Itt a Pilis közepén viszont minden adott volt ahhoz, hogy a csatajeleneteket valósághűen tudják visszaadni, ráadásul aegy közeli laktanya katonáiból egykettőre összeverbuválták a ellenséges török csapatot. A várat nem építették fel teljesen, hanem csak néhány jellegzetes részletét, a kamerabeállítások miatt viszont egy komplett várnak tűnik a filmen.
A vár könnyen megközelíthető, Pilisborosjenőtől 2 km-re fekszik, közvetlenül a kék túraútvonal mellett, a Nagy-Kevély, Kis-Kevély, és a Teve-szikla szomszédságában. 





A vár remek kiinduló- vagy végpontja lehet egy kellemes pilisi sétának. A gyerekek egy rövidebb bevezető után (mert álmosak voltak), nagyon élvezték hogy szabadon mászkálhatnak föl meg le a falakon. Egy nagyobb társaság pl. bújócskásat játszott  a romok között.  

A vár alapos körbejárása után nekünk már csak arra maradt időnk, hogy egy gyors pillantást vessünk a közeli Teve-sziklára, mert a fiúk éhesek voltak, álmosak voltak, és baromira nem volt már kedvük semmihez, gyalogolni meg pláne nem. 

Jó kis vasárnap délelőtti program volt:) Ennek hatására kedvem támadt újranézni az Egri csillagokat, pedig már  sokszor láttam. Egy kis részlet belőle, amelyben a vár is jól látható:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése