2011. november 2.

Lázbérci-víztározó

A Lázbérci-víztározó Uppony és Dédestapolcsány között, a Bükki Nemzeti Park fokozottan védett területén helyezkedik el. A  Bán-patak völgyének elzárásával mesterségesen hozták létre 1967 és 1970 között azzal a céllal, hogy a Sajó völgyét ivóvízzel lássák el. 
A tó része az országos Kéktúrának, ha itt megyünk akkor felülről csodálhatjuk meg az Y alakú hegyek közé beékelődő tavat, de választhatjuk a tó partján húzódó sétautat is, ahonnét testközelből gyönyörködhetünk a tóban és a hegyekben.
De már az oda vezető út is nagyon látványos, pláne ilyenkor ősszel. 














A tó kedvelt horgászhely, rendszeresen telepítenek bele pontyot, amúrt, csukát, süllőt és pisztrángot, de  horgászengedély szükséges.
Madárvándorlás idején madárparadicsommá válik a környék, a tó körül mindenféle vízimadarak fészkelnek, gémek, récék, kócsagok, stb... és környéken állítólag még  fekete gólya is fészkel.

Mi most csak a tó Dédestapolcsány felőli részén sétálgattunk egy röpke egyórásat, élveztük a kellemes őszi levegőt, a csendet (már ezért megérte), a talpunk alatt zörgő faleveleket, de mindenképp megér egy kirándulást a tó upponyi fele is, ahol az Upponyi-hegység sziklafalaról nézhetünk le a tóra, és hegység több csúcsán is várromokkal és őrtorony maradványokkal találkozhatunk, és akadnak még a honfoglalás előtti időkből fennmaradt földvár maradványok is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése