2012. augusztus 28.

Pannonhalmi Apátság

A Fertő-tótól hazafelé jövet kis kitérővel álltunk meg Pannonhalmán, és megnéztük a Bencés Főapátságot. A Szent Márton hegy tetejére épült hatalmas épületegyüttes már messziről látható. 

Az apátságba csak idegenvezetéssel lehet bemenni. Amikor mi odaértünk, akkor pont elment egy csoport, így várnunk kellett a következőre, nagyjából egy órát. Addig az apátsághoz tartozó arborétumban sétálgattunk, ami azért is volt nagyon jó, mert iszonyat hőség volt akkortájt, és jól esett a hatalmas fák nyújtotta árnyék. 

A tárlatvezetés egy a szerzetességet és az apátság belső életét bemutató filmnézéssel kezdődött, és ennek végeztével együtt mentünk át az apátságba, és megnéztük a templomot, az altemplomot, a kerengőt és a könyvtárat. Az itt élő szerzetesek a mai napig  Szent Benedek reguláját követik, azaz itt minden azt szolgálja, hogy a szerzetesek a csendből és az imádságból táplálkozhassanak,  Az apátság tárgyi emlékeit a szerzetesközösség máig rendeltetésszerűen használja, ezért vannak az épületegyüttesnek olyan részei, amelyet csak a szerzetesek látogathatnak. 



 Mielőtt a templomba bementünk volna, megcsodálhattuk a csodálatos panorámát az apátság udvaráról.


A templom kívülről:
Az 55 méter magas harangtorony:



A templom a szerzetesi lét központja, itt tartják a közös szentmisét és a zsolozsmát. A jelenlegi templom a 13.század elején épült. 




A bencés hagyományokat követő monostorelrendezés  Magyarországon csak Pannonhalmán látható. A kerengő volt a monostor központja.
A kerengő egyik ablaka: A ablakokon Jézus keresztútjának képei láthatóak.

És a kedvencem, a könyvtár!!!! Napjainkban nagyjából 400ezer kötetet tartanak számon.
Már belépni is fantasztikus. Amerre a szem ellát mindenhol könyvek. A legtöbbjük persze szemmel láthatóan igen régi. Egy Szent László korabeli okmány szerint az apátság könyvtára már ekkor is 80ezer körüli kötetet számlált.





A 19.század vége óta itt őrzik az egyik legősibb magyar dokumentumot, a Tihanyi Apátság alapítólevelét.
Az apátság, és az azt körülvevő természeti kincsek 1996 óta az Unesco Világörökség része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése