2012. szeptember 2.

Bory-vár

2007 őszén egy utolsó nagy nyaralást terveztünk kettesben, azóta sem voltunk ebben a felállásban sehol, se közel se távol. 
Nem mentünk nagyon messzire, csak Balatonfüredig, Feri cégének hajdan jobb időket látott  üdülőtelepén kaptunk egy helyes kis faházat. Ez volt a balatoni csillagtúránk központja. 
De még mielőtt leértünk volna a Balaton partra, megálltunk Fehérváron, hogy megnézzük a Bory-várat, ami én azóta szerettem volna megnézni, mióta egyetemista koromban minden Bp-Veszprém buszúton szembejött velem az irányjelző tábla, hogy merre kell menni. Aztán mire eljutottunk ide, akkor persze nem találtuk ezt a táblát, vagy elvétettük, mindenesetre csak másodjára találtunk rá a helyes útra. 
A várat Bory Jenő szobrászművész építette feleségének, örök szerelmük jelképeként, 1923-tól 1959-ben bekövetkezett haláláig. A vár jellegzetessége, hogy betonból készült, ami abban az időben kuriózumnak minősült. Bory Jenő és felesége Komócsin Ilona alkotása mellett, a lánya Klára, és több híres festő és szobrász művei díszítik a várat, mint Székely Bertalan, Csók István, Stróbl Alajos, Fadrusz János, stb...


Elefántos udvar:Csúcsos torony:
Százoszlopos udvar: A körbefutó folyosókon a magyar történelem nagy alakjai sorakoznak.


A "hitvesi szeretet kápolnájában":


Lépcsősor a kilátótoronyba:
A műteremben több száz, festmény, szobor, és műtárgy sorakozik,  a kertben mindenhol feltűnik egy-egy mozaik, vagy szökőkút, mindenhol van valami látni/néznivaló. Minden apró részlet az utolsókig kidolgozott, és művészi. Rengeteget lehet és lehetett volna fényképezni, hogy miért nem tettem akkor és ott, azt már nem tudom. No de majd legközelebb:)
Érdemes meglátogatni.


1 megjegyzés:

  1. Kedves Bea,
    Én székesfehérvári vagyok, és az esküvői fotózásunk is itt volt a Bory-várban még 2005-ben. Úgyhogy most nem tudtam megállni, hogy ne írjam meg, hogy nagyon szép képeket készítettetek a Bory-várról! Köszi hogy megosztottad!
    Üdv,
    Judit

    VálaszTörlés