2012. október 14.

Balatonfüred

A Balaton szerintem megunhatatlan, bármelyik pontjáról nézve, és bármelyik évszakban csodálatos. Mi legtöbbször talán Füreden voltunk, ott volt a Balatoni nyaralásunk bázisa is, és ott rendezik minden évben Feriéknél a céges focit is. Igaz, ilyenkor leginkább csak a sétányig jutunk el, meg a kikötőig, és csak nézzük a vizet, meg a hattyúkat, meg a hajókat, és a távoli Tihanyi Apátságot.
A város ezen részéről gyakorlatilag minden évben születnek újabb és újabb fotók:)

2007-es képek:
2008-ban:

 2009-ben:
 

2010-ben esőben:2012-ben:Pedig van még mit nézni Füreden a sétányon túl is. 
Jókai Mór nyaralója ma emlékmúzeumként üzemel, eredeti Jókai relikviákkal, fényképekkel, írásokkal. Itt írta Jókai az Aranyember című regényét. Igaz, nem sok könyvet olvastam Jókaitól, a kötelezőkön kívül szerintem mást nem, de az Aranyembert nagyon szerettem. Ottjártunkkor kaptunk magunk mellé egy idegenvezetőt is, nem tudom ez mindig jár-e, vagy csak nem volt már szezon, és a néni épp ráért... mindenesetre jó sokat mesélt mindenről.
Amikor 2007-ben hosszabb időt töltöttünk itt, akkor megnéztük a város felett található Lóczi-barlangot is, mely a Balaton-felvidék legnagyobb barlangja. Kicsit nehézkes volt ugyan a bejutás, ha jól emlékszem csak másodjára sikerült, mert először nem volt ott senki. De aztán legközelebb találtunk ott egy bácsit, aki bevitt minket. tulajdonképpen jó volt, olyan barlangos, igazából sok mindenre nem is emlékszem belőle, csak arra, hogy a bácsi nagyon-nagyon sokat beszélt a kialakulásról, meg a feltárásról, meg aztán mindenről ami csak az eszébe jutott.
Ugyanekkor felsétáltunk a Füred fölött magasodó Tamás-hegyre, hogy a Jókai-kilátóból szétnézzünk. De sajnos ez a tervünk meghiúsult, ugyanis éppen akkor a kilátó egy része le volt égve, így nem lehetett felmenni rá. Körülette pedig jókora sugaró körben mindenhol csak szemét volt, és bulinyomok, így gyorsan távoztunk is onnan.
Kirándultunk továbbá a Koloska-völgyben is, ahol remek kis tanösvény van, és jó kis piknikezőhelyek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése