2012. október 20.

Tapolcai tavasbarlang

A tapolcai tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel, egyszerű kútásás közben. Ez volt hazánk első villanyvilágítással ellátott és a turisták előtt megnyitott barlangja.
A barlang fokozottan védett, és mintegy 300 méteren csónakkal látogatható.Különleges klímája gyógyhatású, a 20 fok körüli hőmérséklet, a közel 100%-os páratartalom rendkívül jó hatással van a különböző légzőszervi megbetegedésekre, asztmára, és allergiára. Erre a célra a barlang másik ágát, a Kórházbarlangot használják. 

A barlangba jutásért relatív sokat kell sorban állni, egyrészt a jegyárusításnál, másrészt a csónakba szállásnál. A barlangban 8 csónakkal lehet bemenni. 
A járatok néhol szűkek, néhol alacsonyak, és a világítás ellenére néhol elég sötétek is, a víz kristálytiszta,  és tulajdonképpen ha többször nem is, de egyszer érdemes végigevezni benne. Én néha azért féltem, hogy beleborulunk a vízbe, mert volt olyan rész, ahol alig fért el a csónak, de szerencsére nem borultunk bele.
Mi még 2007-ben voltunk itt, de idén felújították a világítását, és állítólag most még szebb, és még egyedibb látvánnyal fogadja a barlang a látogatókat. 




A csónakázás után a Malom-tó partján ebédeltünk. És amíg jó sokat vártunk az ebédünkre, addig volt időnk gyönyörködni a tóban.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése