2012. augusztus 3.

A Fertő-tónál

Vannak helyek a világban, és itthon is, amelyekre keveredve rögtön azt érzem, hogy ide még vissza kell jönnünk egyszer, hogy több időt töltsünk ott, hogy jobban megismerjük, hogy úgy igazán elmondhassuk, hogy igen, jártunk itt, nem csak úgy átutaztunk. Sajnos sokkal több ilyen van, mint ahány helyre valóban vissza is fogunk menni, de a Fertő-tó talán nem annyira távoli és elérhetetlen, hogy ez a visszatérés egyszer valósággá ne váljon. Például nagyon el tudnám képzelni, ahogy a gyerekkel körbebiciklizzük  (jó) néhány év múlva.
Egyelőre csak arról a néhány napról tudok beszámolni, amit még 2007-ben töltöttünk ott, vagyis nem is pont ott, csak a közelben Vicánál vendégségben, aki mutatott egy kis ízelítőt nekünk az ország eme szegletéből.
A Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, nádasokkal együtt 300km2, ebből 70 km2 tartozik Magyarországhoz, a többi rész Ausztria területén van. Sekély tó, átlagos mélysége 60-70 cm, és a legnagyobb mélysége is csupán 160 cm, így a hőmérséklete meglehetősen meleg, gyakran közel 30 fokos is, ezért kedvelt fürdőhely, de csónakázni és vitorlázni is lehet, télen pedig korcsolyázni.
Mivel ottjártunkkor én pont Mátéval voltam  pocakos, így csupán térdig gázoltunk a vízbe, és nem fürödtünk, meg sétálgattunk a parton, kacsákat és hattyúkat néztünk, no meg megcsodáltuk azokat a jó kis nyaralókat, amik a partot és a stéget szegélyezik.





Így festettünk akkoriban:) Ha jól számolom akkoriban 16-17 hetes pocakos lehettem. 

 A tó déli végétől indul a Hanság-főcsatorna, itt kezdődik a Hansági-síkság, mely nagyon gazdag madárvilággal büszkélkedhet, többféle gém, kócsag, réce, és énekesmadárfaj él és költ ezen a vidéken.




Aztán ellátogattunk Fertőszéplakra, ahol megnéztük a falumúzeumot, ahol 5 eredeti formájában helyreállított falusi ház és annak minden tartozéka tekinthető meg. A házak jól érzékeltetik az egykori fűrészfogas beépítést.






1 megjegyzés: