2011. október 18.

Bártfa

Bártfa főtere a Felvidék egyik legszebb történelmi központja, mely szinte teljesen megőrizte a középkori voltát, épp ezért 2000 óta az UNESCO világörögség része. A hatalmas tér közepén álló 16. századi egykori Városházát, és a mögötte magasodó ugyancsak 16.századi gótikus Szent-Egyed templomot hangulatos barokk polgárházak ölelik körbe. A város központját városfal vette körül, melynek nagy része a mai napig fennmaradt. 

Ottjártunkkor a tér tele volt pakolva mindenféle bódékkal, sátrakkal, ami eléggé akadályozta azt, hogy egyetlen egy normális képet is sikerüljön készítenünk, mert itt-ott mindig  nemkicsit belelógott a képbe valami fóliasátor, vagy egy színpaddarab.

 


 

 A Főtér közepén álló egykori városháza legjellegzetesebb része a faragott reneszánsz lépcsőfeljáró és a meredek, díszes tetőszerkezete. A tér felé néző homlokzatán a 16.századi óra alatt a magyar címer látható, a templom felé esőn pedig Bártfa címere. Az épületben ma egyháztörténeti múzeum látható.



A Szent Egyed templom a kassai dóm és a lőcsei Szent Jakab templom után a harmadik leggazdagabb székesegyház a Felvidéken. A templomot a 14.században kezdték építeni, de az elkészülte után is még többször át- ill. újraépítették. 1878-ban tűzvész pusztította, ez után 1899-ben (hasonlóan a kassai dómhoz) Stendl Imre tervei alapján újították meg. A templomban 11 eredeti gótikus  szárnyasoltár, szoborcsoport és festmény tekinthető meg. Hétfő délelőtt lévén mi nem tudtunk a templomba bemenni. (és sehová máshová sem, nagy nehezen sikerült beülnünk a téren egy épp akkor nyitó kávézóba, ahol aztán jó sokat vártunk a kávénkra, de sebaj :-)




Bártfai pihenőnket egy városfalon történő sétával zártuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése