2017. szeptember 15.

Dörgicsei Levendárium

Közvetlenül a Felsődörgicsei templomrom mellett találjuk a Levendáriumot. Eltéveszteni sem lehet, hiszen a levegőt belengi a finom levendulaillat. Az úgynevezett vendégparkoló nem túl tágas, pár autónyi hely van csupán, de még akad nekünk is egy-egy hely, de ha nem a déli hőségben érkeztünk volna 2 autóval, akkor lehet, hogy inkább keresünk a faluban egy kényelmesebb parkolóhelyet.



Kicsit tébláboltunk ott a fakerítés tövében, mert a belépőjegyeket enyhén szólva borsosnak találtuk. Próbáltunk a kerítés résein, vagy fölötte bekukucskálni, hogy vajon mi lehet odabent, hogy megéri-e kifizetnünk a belépődíjat, de nemigen láttunk semmit. Persze végül bementünk, mert úgy voltunk vele, hogy ha már egyszer itt vagyunk, akkor kár lenne kihagyni. És egyszer valóban érdemes megnézni! 

A fogadótér nagyon hangulatos, kis levendulabolt, ahol mindent lehet kapni, ami levendulából elérhető, vagy ha nem akkor rá van festve. Itt kell jegyet is venni. A belépőjegyekkel egyébként egy az egyben  a major működését és fenntartását támogatjuk, szóval ha úgy vesszük jó célra fordítódik az összeg. 
A kisbolt egyben kávézó-teázó is, és persze lehet kapni levendulaszörpöt is, amit el lehet szürcsölni a hangulatos kis teraszon. Már aki nem 3 gyerekkel érkezik, amelyikből minimum 1 tuti hisztizik valamiért. Ha másért nem, azért mert meleg van. Szóval mi nem iszunk semmit, hanem egyenesen betrappolunk a levendula ültetvények közé. 




A Dörgicsei Levendula Majorban 2003-ban ültették az első levendulatöveket, és az ültetvény azóta 5 hektárossá növekedett. A levendulák számos fajtáját lehet itt megtalálni, én nem is gondoltam volna, hogy ennyi féle van, és ha nem egymás mellett lettek volna, és ha nem lett volna kiírva mindegyiknek a neve, akkor talán nem is tudnám megkülönböztetni őket. Az egyik lilább volt mint a másik, a másik picit nagyobb virágú, mint az egyik, a harmadik dúsabb, a negyedik fehér, és mindez olyan összhangban simult egymás mellé, hogy végignézve rajtuk tényleg egy nagy lila levendulatenger tárult a szemünk elé. 
A levendulabokrok mellett van gyógynövényes kert is, meg pihenőpadok, ahol lehet kicsit ejtőzni, magunkba szívni az illatot, csodálni a látványt. 







A templomrom, az evangélikus templom, és a levendula major főépülete egymás mellett.

A levendulasorok között itt-ott szobrok díszelegnek.

Amerre csak nézünk, mindenfelé levendula.

A templom és a templomrom a levendulamezőkkel.


A főépület emeletén elvileg van valamilyen kiállítás a levenduláról, a levendulafeldolgozásról, de mi oda nem mentünk fel, mert a gyerekek már éhesek voltak. Így ebédelni indultunk.

Felejthetetlen élményt  és látványt kaptunk Dörgicsén, mindenképpen nézzétek meg, ha erre jártok :-)
Mi is jövünk még, és felfedezzük a többi templomromot is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése