2017. szeptember 11.

Dörgicse- Felsődörgicsei templomrom

Mivel Tihanyból levendulamező nélkül jöttünk el, erős hiányérzetünk volt. Nem lehet, hogy levendulaszezonban ne lássunk igazi nagy, hatalmas, virágzó levendulamezőt!!!
Aztán eszembe jutott, hogy egyszer fél szemmel olvastam valahol, hogy Dörgicsén is van egy levendulás, de pontosat nem tudtam róla semmit, így csak úgy vakon elindultunk Dörgicse felé, bízva abban, hogy majdcsak ráakadunk arra, amit keresünk.
Rá is akadtunk. Sőt... ahogy közeledtünk Dörgicse felé, ahogy az lenni szokott, most is megéredt bennünk az elhatározás, hogy erre jönnünk kell majd még máskor is. Az út szélén egymást érték a turistajelzések és az információs  nyilak, hogy jobbra is és balra is milyen látnivalók találhatóak. Mi most nem tértünk le az útról, hanem csak haladtunk a falu felé, mígnem szinte belebotlottunk a Levendáriumba. Közvetlenül a  Felsődörgicsei templomrom mellett található.  Ahogy kiszálltunk az autóból már érezni lehet, hogy jó helyen járunk, belengte a levegőt a finom levendulaillat. 

Dörgicsén 3 középkori templomrom is található, az Alsódörgicsei, a Felsődörgicsei, és a Kisdörgicsei. Mi most csak a Felsődörgicsei romot néztük meg, de talonban van a másik kettő is a jövőre nézve. 

A Szent Péter tiszteletére szentelt templom a 11. században épült, majd a 12. majd a 13. században is hozzátoldottak, ráépítettek. A bővítéseket és a ráépítéseket az eredeti római kori rész meghagyásával oldották meg. Az eredeti templom nem sokkal a Honfoglalás után épülhetett, így valószínűleg ez volt a környék első keresztény temploma. A korai templomnak egyhajós alaprajza volt, a hajóval megegyező szélességű ál-kereszthajóval; szentélye belül íves, kívülről azonban egyenes záródású
Először nyugat felé bővítették, majd a tatárjárás után dél felé is, és ott is nyitottak egy bejáratot. a kettős épülettest miatt ikertemplomnak is hívják. ( több infó: balatoniromok.hu)
Az eredeti falazat és a konzerválás során beépített kövek között piros téglacsík mutatja a határvonalat.






Dörgicse látnivalói egy helyen :








Jobbra, Nagy István helyi szobrászművész Regős szobra, mely egy  honfoglaló magyart ábrázol.
És milyen jó, hogy az idei nyaraláson már a gyerekek is ezerrel fényképeztek, mert így van képünk a szoborról is, igaz kicsit távoli, a másik meg csak hátulról, de ők legalább lefotózták, nem úgy mint én...




Ahhoz képest, hogy nem is a templomhoz jöttünk, jól körbefotóztuk :-)  Most már jöhetnek a levendulák! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése