2017. március 12.

Hédervári kastély

Avagy Khuen-Héderváry-Viczai-kastély

Amikor  Lipótról Bécs felé tartva megálltunk itt egy kis sétára, akkor nem is gondoltuk, hogy nem sokkal ezután milyen hányatott sorsa lesz a kastélynak. Mi még 2010-ben egy ápolt, felújított, rendezett kastéllyal találkoztunk, igaz, csak kívülről, mivel akkor még egy 4 csillagos szálloda üzemelt az épületben, és bemenni nem lehetett. A kastélyt gondozott, ápolt park vette körül, amiben egy kellemeset sétálhattunk, és séta közben minden oldalról megszemlélhettük az egykori kastélyt. 
Pontosan 2 évvel ezután, 2012-ben kezdődött a bérlő- tulajdonosi vita, melynek következtében a szálloda bezárt, az épület úgymond "gazdátlanná" vált, mert a bérlő már fordított rá energiát, a tulajdonos pedig még nem tehette ezt meg. Csupán 2016-ban született meg a végleges döntés, melynek értelmében a tulajdonos végre hozzájuthatott jogos tulajdonához, és bejuthatott a kastélyba. Egy erről szóló cikk alapján a kastélyt az elmúlt évek igen megviselték, és az állapota erősen leromlott. Nagyon sok pénzt, időt, és munkát fog felemészteni, amíg Alkotóházként újra nyithatja majd a kapuit a nagyközönség előtt. 

Pedig Hédervár egyike azon kevés településeknek, amelynek nevét már az 1100-as években feljegyezték a krónikások. A területet II. Géza ajándékozta egy segítségére siető lovagnak, aki névadója lett a településnek, és várat épített itt. Akkor még fából, és ami el is pusztult a tatárjárás során. A mai kastély elődje a 16. században épült többszintes, reneszánsz kastélyként, majd később ezt bővítették ki, és megépültek a sarkokon a tornyok. 
A kastélynak három tornya van, hagyomány szerint az épület három vármegye, Győr,  Pozsony és Moson  találkozási pontján állt, ezért minden tornya más-más megye területére került. Ebből viszont csak annyi igaz, hogy  az egykori Győr-Pozsonyi vármegye határa Hédervárnál volt, a családnak viszont mindhárom vármegyében jelentős birtokai voltak. 







A kastély egyik ékessége a belső udvar, melyben három építészeti stílus is képviselteti magát,  gótikus ablakok, reneszánsz kerengők, és barokk kandeláberek, közepén pedig egy hatalmas 350 éves platánfa áll. 
A kaputól lehetett csak éppenhogy befényképezni. 


A kastély 1945-ben állami kézbe került, és népiskola működött benne. A környező falvak  gyerekei jártak ide. 1983-tól alkotóház működött benne, majd 2004-től szálloda. Most talán újra alkotóház lesz. Ki tudja...

A kastély parkja is mindenképp megér egy sétát. Hatalmas fák, szobrok, kis patak hidakkal, rendezett sétányok viszik körbe az ide látogatót. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése