2016. december 23.

Őrség, Szalafő-Pityerszeri Skanzen

Hivatalos nevén Őrségi Népi műemlékegyüttes

Az Őrség nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek erre a területre, hogy az ország nyugati kapuját védjék. A magaslatokra épült épületegyüttesek, a szerek, mely a tájegység jellegzetessége. A szerek legeredetibb formáját a Pityerszeri skanzenben lehet megtekinteni, ahol az épületek az 1700-as évekbeli formájukat mutatják,  korabeli berendezési tárgyakkal. Egy-egy szer csak néhány házból, ezek gazdasági épületeiből és udvaraiból áll, és csak egy család lakta. 

A Pityerszeri Falumúzeum jellegzetes épületei a boronaház, mely az első háztípusok egyike volt, és a jurtát váltotta fel, továbbá a kerített ház, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy az épületeket U alakban építették és középen volt az udvar, illetve az emeletes kástu ( egy különálló éléskamra őrségi neve), melyek csak ezen a területen találhatóak meg. 



Emeletes kástu








A skanzen mellett egy remek büfében/csárdában pihentünk meg, az árnyas fák alatt, ahol természetesen őrségi dödöllét ettünk és bodzaszörpöt ittunk. 




Innen továbbautóztunk, mivel a gyerekek már nem nagyon akartak csak úgy céltalanul bóklászni a dombokon. Az Őrség az a hely, ahonnét nehéz elszakadni, akármeddig tudnék itt autózni és kirándulni, nézni a dombokról szerte, szívni a friss levegőt, menni egy faluból a másikba, és csak úgy ott lenni. 

( 2010. június)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése