2016. december 23.

Őriszentpéter, Árpád-kori templom

Az Őrség központja, Őriszentpéter, melynek legismertebb, legnevesebb látnivalója az erdő mélyén megbújó Árpád-kori Szent Péter templom.
A templomot az 1200-as években építették, majd a török támadások idején, az 1550-es években erődítménnyé alakították, sáncokkal, árkokkal vették körül, és több tucat katona állomásozott itt, hogy védje a falvakat, és ez egészen 1664-ig sikerült is. Ekkor azonban győzedelmeskedtek a törökök, az erőd falait lerombolták, és ez után már nem is állították vissza. A templomkertben azonban máig látszódnak a sánc nyomai.
A templomot újjáépítették, a 17. században a protestánsok kezébe került, és csak 1732-től lett újra a katolikusoké.

A templomhoz rövid sétával érünk el a faluból. Szépen gondozott falusi, muskátlis, gyümölcsfás porták mellett visz az út.





A karzatra vezető falépcső, mely rendkívüli módon a templomon kívül van. A tornyot az újjáépítéskor egybeépítették a nyugati homlokzattal.

A déli oldali román kori faragott kapu.
A templomot egykor kívül-belül freskók díszítették, ezeknek csak a nyomai maradtak fenn sajnos.
A templom belsejében Szent Péter képe függ, körülötte 17. századi biblia idézetek.
Trehány fotós voltam akkoriban, mert nem találok a szentélyről képet, pedig voltunk bent. A templom szabadon látogatható.  A képet wikipediáról kölcsönöztem.
A templom műemlékvédelem alatt áll.
www. wikipedia.hu

Nem messze innen áll egy középkori téglaégető. Állítólag pár perces séta a templomtól egy keskeny ösvényen. De mi erről vagy nem tudtunk, vagy nem találtuk az ösvényt, vagy babakocsival járhatatlannak gondoltuk, már nem emlékszem, mindenesetre a téglaégetőt nem láttuk. Feltehetően a 16. században épület, és itt égették ki a templom erődítéséhez szükséges téglákat.

A további terv az volt, hogy megállunk Magyarszombatfán, a Fazekasháznál, de mivel a gyerekek elaludtak az autóban, nem álltunk meg csak átautóztunk a falun.



Ejj, de vissza kéne menni erre a környékre is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése