2015. január 11.

Milánó- A Dóm tér környékén

Bárhová is megyünk Milánóban, a Dóm tér mindig útba esik. :) 
A dóm közvetlen szomszédságában áll a Palazzo Reale. A 11-12. században ez volt a  városháza, később a Visconti család székhelye lett. Majd amikor a épület elülső részét eltávolították, hogy a székesegyháznak helyet adjanak, a hercegi család  átköltözött a Castlello Sforzesco-ba. A második emelten ma Milánó Modern Művészeti Múzeuma található. 



A dóm másik oldalán  pedig hívogatja az embert az impozáns átjáró, a Galleria Vittorio Emanuele II. , mely egy kereszt alakú passzázs, és észak-déli irányban  a Piazza del Doumo-t a Piazza del Scala-val köti össze. A Galleriát 1865-77 között építették. Tervezője az építés során  lezuhant  egy állványról és meghalt, éppen a névadó olasz király felavatása előtt.
A Galleria hosszabbik ága 195 méter, a rövidebbik 105 méter. Középen egy nyolcszögletű kupola fogja össze, mely 50 méter magas, és az egész teteje egy üvegből készült.  Ennek mintájára épült meg a nápolyi Galleria Umberto.
A Galleriába egy "diadalíven" keresztül léphetünk be, és jobbról-balról egymást érik a legexkluzívabb divatüzletek, és a luxuséttermek. ( Fura látvány is, a kupola alatt elhelyezkedő Mcdonalds :)) Amit mintha azóta bezártak volna, vagy csak akarták. Mindenesetre voltak erről szóló hírek, hogy az elit igazán nem veszi jó néven a sültkrumpliszagot. ) Az emeleten a város legdrágább luxusszállodája helyezkedik el. 


Üvegtető és kupola





A Piazza della Scala felőli oldalon:


A tér közepén áll Leonardo da Vinci hatalmas szobra, melyet 1872-ben emeletek. A talapzat sarkain Leonardo tanítványai állnak, az alakok között pedig Leonardo sokrétű munkásságára utaló domborművek vannak. (anatómia, vízgépészet, festészet és építészet).

A világ egyik leghíresebb operaháza, a La Scala. Építését Mária Terézia rendelte el, miután a város egyetlen színháza leégett. 1778-ban nyitotta meg a kapuit Salieri L'Europa riconosciuta című operájával. Majd a 19. század nagy zeneszerzőinek bemutatkozása és legtöbb diadalmas sikere ide kötődik. (Verdi, Puccini) Az operaházban múzeum is működik, de mikor ott jártunk, akkor éppen zárva volt. :(




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése