2014. december 4.

Milánó- Sforza-kastély

Milánó azért a dómon kívül is bővelkedik látnivalókban. 
A Castello Sforzesco (Sforza-kastély) a 15.században épült, eredetileg védelmi céllal, és a város egyik legjelentősebb építészeti alkotása. A kastély egykor a milánói hercegek rezidenciája volt, majd Európa egyik jelentős erődjévé vált, ma pedig számos múzeumnak ad otthont. A múzeumokba mi sajnos nem mentünk be, az kastély udvara így is megér egy sétát. Belsejében 3 udvar található, a kastélyt pedig várárok és meredek várfal veszi körül. A várfal egy részen a régi városfalhoz csatlakozik.
A kastély a főbejárat felől egy70 méter magas toronnyal néz a város felé. A torony hivatalosa  a Torre Umberto I. névre hallgat, de a köznyelv csak Óratoronynak hívja. (Torre del Orologio). A tornyon Szent Ambrus, a város védőszentjének a domborműve mellett mind a hat Sforza-címer is látható. 


2009. július

2011.március

 A kastély előtti szökőkutat csak az 1990-es években építették, amikor a metróépítés miatt lebontották a korábban itt álló kutat.


A torony alatti bejáraton átkelve a kastély udvarán találjuk magunkat. Innen nyílnak a földszinti kiállítótermek is. A kastély felújítási munkálatain több akkoriban híres művész mellett Leonardo da Vinci ( Salle della Asse  freskója, Saletta Negra ) és Bramante (Ponticella di Lodovico, Cortile della Rochetta) is dolgozott.
A torony az udvar felől


Corte Principale

A Corte Ducale, a lakóhelységek udvara
A Castello Sforzesco az alábbi múzeumoknak ad otthont:

Museo d'Arte Antica - a Milánói Hercegség idejéből származó műalkotásokat valamint ókeresztény tárgyakat és relikviákat mutat be
Museo degli strumenti musicali - hangszermúzeum
Museo della Preistoria e Protostoria - Milánó őskori emlékeit mutatja be
Museo di Storia Contemporanea - Milánó modernkori történetét mutatja be
Museo Egizio di Milano - ókori egyiptomi tárgyakat mutat be



A kastély háta a hatalmas Parko Sempione felé néz, ahol a minividámparktól elkezdve a sütödékig, kis tó halakkal,  minden van, ami egy laza délutáni kis pihenéshez kellhet. A parkban található az Aréna és Akvárium is. A park érdekessége, hogy az egyik sétány Petőfi Sándorról van elnevezve.

A kastély a park felől:







Távolabbról, egy Garibaldi szoborral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése