2013. január 19.

Kőszeg

A szombathelyi nyaralásunk alatt egyik nap Kőszegre kirándultunk.
A város belvárosát egykor a várfalak folytatásaként épült városfal vette körül. Ennek városfalnak még ma is áll a teljes nyugati oldala, és a déli oldal nagy része, a keleti oldal pedig beépült az itt található házak tűzfalába.
Az Alsó-kapu, melyet a 14.században építettek,  fontos része volt a város védelmi rendszerének, 1880-ban lerombolták, és helyére épült 1932-ben a török ostrom 400. évfordulójára a Hősök kapuja, melyben ma várostörténeti múzeum látható.

A történelmi városközpont máig őrzi a középkori jegyeket. A Jurisics téret, az egykori piacot szegélyező épületek nagy része középkori eredetű, jellemző rájuk az oromfalas, zártsorú beépítés.

A városháza a 14.század körül épülhetett,  majd többször is bővítették, de a kezdetektől napjainkig megőrizte eredeti rendeltetését. Mai homlokzata az 1710-es tűzvész után alakult ki. Legfőbb dísze az ablakok közötti 5 falikép. A bal szélső a Jurisics család címere, a jobb szélső Kőszeg történelmi városcímere, a középső a koronás magyar címer., a másik kettő pedig Magyarország Védasszonyát, Patrona Hungariae-t, és Szent István királyt ábrázolja, de ezek később a 19.század végén készültek.


A Fő teret a Jézus szíve plébániatemplom  uralja, a maga 57 méteres tornyával. A templom előtti, egykori külső piactéren áll a Szentháromság-szobor, 1713-ban emelték, a pestis leküzdésének az emlékére.


Mivel tűzött a nap, dög meleg volt, és már Máté is éhes-fáradt volt, hódoltunk a  kedvenc hobbinknak, és ittunk egy jó kis jegeskávét a főtéren. Máté pedig megírt pár képeslapot:)



És ha Kőszeg, akkor természetesen Jurisics-vár. Kettős vár, egy négyszögletű belső várból, és vizesárokkal elválasztott elővárból áll, és a város többi részétől is vizesárok választja el. Eredetileg 5 tornya volt, de ma már csak 2 áll, a többit felhasználták a későbbi építkezéseknél. A vár legnevezetesebb kapitánya Jurisics Miklós volt 1528-43 között, aki sikeresen megvédte Kőszeg várát és városát a Bécs felé haladó törökök  ellen. 





Kőszeg csodálatos város, ennél a fél napnál amit mi itt töltöttünk, sokkal többet is el lehet itt tölteni, hasznosan, és érdekesen, vagy remek kiránduló útvonalakat lehet találni a Kőszegi-hegységben.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése