2021. január 11.

Tarcal- Áldó Krisztus szobor

 ( 2020. március)


A Zemplénből való hazautazásunk napján nagyon nem akaródzott Budapest felé indulni. Tudtuk, hogy az iskolabezárás meg a víruspara miatt totál káosz lesz itthon minden, és nem akartunk visszatérni a valóságba. 

Hogy egy kicsit kinyújtsuk még a "nyaralást" gondoltuk még belefér egy rövidke kis séta valahol, és a tarcali Áldó Krisztus szobor megtekintésére esett a választásunk, amiről már sok képet láttunk, de a valóságban még nem ismertük. Tokaj is egy darabig versenyben volt, de úgy gondoltuk, hogy ott egy röpke kis sétánál több időt is szívesen eltöltenénk, így lett végül Tarcal. 

A tarcali bányató melletti kis domb tetején magasodik a lélegzetelállító méretű Áldó Krisztus szobor, amit 2015-ben állítottak, és ez az ország legnagyobb Krisztus szobra. A szobrászművészek 5 gránitdarabból faragták ki a 8, 5 méter magas és 50 tonnás szobrot, ami már messziről látszik. 

A katolikus és a református templom közötti kis parkolóban hagytuk az autót, és innen indultunk fel a jelölt sétányon a dombra. 






Lent a falu mellett több helyen  avart égettek, és akkora volt a füst, hogy egészen elhomályosította a panorámát. 



Út közben az amfiteátrumot is meglestük. 





Aztán  szoborhoz közeledve alatt egy hosszú lépcsősoron érünk fel a közvetlenül a szobor lábához. De választhatjuk kis kerülővel  az ösvényt is. 





A jobb kezével áldást adó Jézus. 

A szobor háta mögül felülről tekinthetjük meg a bányatavat. Az ösvény elágazásánál, ha a másik utat válsztjuk, le lehet sétálni a partjára. Mi most nem mentünk le, megelégedtünk a fentről megcsodálással. 


Előttünk az Alföld messzessége.




A tarcali templomtornyok, és a domboldalon fekvő szőlőülttvények. 

A szomszéd dombtetőn lévő Szent Teréz-kápolna. A kápolnát 1749-50-ben építtette Gróf Grassalkovich Antal, uralkodójának Mária Teréziának, hálából adományaiért


Lassan lesétáltunk a hegyről, és Zemplénnel  a szívünkben indultunk Budapest felé. Nem is tudtuk még akkor, hogy milyen sokat fognak jelenteni majd ezek a napok, hogy milyen jó lesz a kirándulásokkal teli napokra gondolni. A 2020-as tavaszi karantén idején ezekből a napokból töltekeztünk. 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése