2023. január 20.

Kékszalag

 Annak ellenére, hogy a vitorlázás, mint sport, egyáltalán nincs jelen az életünkben, nem is próbáltuk sosem, nem is értünk hozzá, de a vitorlások látványa annyira hozzátartozik számomra a Balatonhoz, hogy amikor úgy jön ki, hogy épp itt vagyunk a Kékszalagkor, akkor teljesen a hatása alá kerülök. sokszor volt már ilyen, nagy ilyenkor a hepaj a városban, de a rajtot nem mindig sikerül elcsípnünk, pedig van egy különleges hangulata annak, ahogy a rengetegsok vitorlás felsorakozik a Balatonon rajtlövésre várva. Gyönyörűszépek így egy kupacban, és később is, amikor telepöttyözik a Balaton vizét. 

A Kékszalag Európa legrégebbi és leghosszabb gyorsasági tókerülő versenye. 155 km-t 48 óra alatt kell teljesíteni az indulóknak.  2023-ban már 54-edjére rendezik majd meg. 









Az esti sétánkat úgy időzítettük, hogy hátha elcsípjük a befutót. Idén hozzánemértő szemmel is jobbak voltak a vitorlás körülmények, volt, amikor nagyon későn ért be az első hajó, mert szélcsend volt. ( volt már olyan is, amikor zuhogott az eső, akkor meg azért hagytuk ki), de most épp készülődtünk, amikor az m4-en pont odakapcsoltak a közvetítésre, és mondták, hogy egy fél-háromnegyed óra múlvára várják a beérkezést. Úgyhogy gyorsan összekaptuk magunkat. 

Szerencsénk volt, mert a szép naplementében épp egyszerre kötött ki a Kisfaludy és a Kelén is. 





A kikötőben irtó nagy tömeg volt, és mire valahol találtunk egy stabil állóhelyet, ahonnan még láttunk is valamit, addig be is ért az első hajó, nagy üdvrivalgások közepette. 




Nagy élmény volt, egyszer mindenképp érdemes elcsípni egy rajtot és egy befutót is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése