2023. január 5.

Devecser, Esterházy-kastély

 ( 2021. július)


... és ha már Devecserben jártunk, és meg is álltunk egy pizzára, akkor már sétáltunk is egy kicsit, hiszen Devecser főterének dísze a műemléki védelem alatt álló barokk Esterházy-kastély. Az első építkezés a mai kastély helyén még az 1500-as években történt, és ekkor épült az erődfal is. A végvár az 1630-as évek elején az Esterházyak kezére került, és kétszer is átépítették. 1945-ig használták, utolsó tulajdonosa Esterházy Tamás gróf volt.

Az épület 1986 szeptemberétől ad otthont a város könyvtárának. Az évekig tartó felújítások során sikerült a várkastély régi hangulatát visszaállítani, eredeti formájukban láthatók a kazettás mennyezetek, a reneszánsz és barokk kandallók, a tölgyfából készült ajtók, ablakok, a faragott lépcsőkorlát. Az udvart a XVI. századi, Velencéből  származó faragott kútkáva díszíti.


A kastély parkjában az információs táblán sok mindent olvastunk az iszapkatasztrófáról. pl. hogy a parkban másfél méter magasan állt a szennyező és mérgező iszap, teljes talajcserét végeztek, és  végül önkéntesek és egyetemisták takarítottak meg. A fák törzseit kézzel sikálták és fertőtlenítették le. Elképesztő munka lehetett... és elképesztő az a pótolhatatlan kár, amit a gátszakadás okozott. 
Hazafelé pont ezek mellett az óriási zagytározók mellett vitt az utunk.... félelmetes volt még így is nézni őket, és belegondolni abból a hatalmas tározóból kiömlik a mérgező trutyi.... 

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése