2023. február 18.

Révfülöpi Millenium-kilátó

A Fülöp-hegyi Millenium-kilátó már ott figyel egy ideje a kis fekete noteszomban, türelmesen várva a sorára. A kilátót az Államalapítás évfordulója alkalmából építették 2001-ben, aztán 2020-ban,  egy teljesen abnormális februári villámlós viharban belecsapott a kilátóba a villám és a felső része leégett. Így tavaly hiába jártunk többször is Révfülöpön, a kilátóra nem tudtunk felmenni. Mígnem éppen most,  a Balatonra érkezésünkkel szinte egyidőben olvastuk a balatoni hírportálokon, hogy frissen, ropogosóan átadták a kilátót, ami már látogatható is. Úgyhogy az egyik napon Révfülöpre mentünk, felsétáltunk a kilátóhoz, és ott strandoltunk. 

A kilátóba vezető utat nem mondanám megerőltetőnek, volt benne egy igen rövid meredekebb rész, de amúgy tényleg bárki megjárhatja, kicsitől a nagyig extra fáradság nélkül. 

Oda készülünk. 


Falépcsősorral van könnyítve a feljutás. 

Az újjáépített kilátó, frissen-ropogósan. 




Érdemes volt feljönni ide, mert nagyon hosszan lehet látni magunk alatt a Balatont. Azt gondolnánk, hogy ó, ez is csak egy kilátó, van belőle száz a Balaton körül, és voltunk is már sokban, de ez nem igaz, mert mindenhonnan kicsit más szögből látjuk, és mindenhonnan más arcát mutatja a víz. És most különösen jó volt, mert a Kékszalag befutója ugyan már előző este megvolt, de a verseny azért még továbbra is tartott, és a kisebb hajók még akkor tartottak a Badacsony környékén, és kis pöttyökként haladtak a vizen.  Szóval elég nagy dózist kaptunkk most a vitorlásokból. :-)




A tanúhegyek sorozata :-) a kedvenc panorámám a Balaton mellett. Ha az egyik oldalon a Balaton van, a másik oldalon pedig a tanúhegyek sora, akkor az egy igen jó hely :-)

“A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van.” (Cholnoky Jenő)









A révfülöpi templom 

A Balaton a révfülöpi sérányról. A kilátóból a kikötőt érintve visszasétáltunk az autóhoz, hogy magunkhoz vegyük a strandcuccunkat. A Balatoni nyár forgatásnak éppen vége lett, és nagyban pakoltak. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése