2020. március 9.

Dörgicse- Kisdörgicsei templomrom és kőhíd

Voltunk már egyszer  Dörgicsén, amikor megnéztük a Levendáriumot, és a közvetlenül mellette lévő Felsődörgicsei templomromot. Akkor láttuk, hogy a faluban ezen kívül van még 2 középkori templomrom, de akkor nem fordítottunk ezekre is időt. Viszont annyira szép ez a környék, annyira hangulatos azokon a kis Balaton-felvidéki falvakon keresztül autózni, hogy már akkor elhatároztam, hogy majd visszatérünk még ide, és azóta a listámon volt a másik két templom felkeresése.
Azon a napon, amikor végül Dörgicse mellett döntöttünk, a fő program nem ez volt, hanem az, hogy visszafelé a változatosság kedvéért Tihanyba megyünk strandolni.

Először az kisdörgicsei templomromhoz mentünk, mert Füred felől az van közelebb. tudtam, hogy ez egy kisebb romocska, és valóban nem is volt túl nagy. Ráadásul piros-fehér kordonnal körbe is volt kerítve, és nem lehetett igazán közel sem menni hozzá. Mégis olyan szépen mutatott ott a nagy füves kaszáló közepén.


A templomot  13. században Szent Miklós tiszteletére építették.
Egyhajós, íves szentélyű, kisméretű templomrom. Falaiból csak a hajó déli oldala áll magasan, három résablakkal, a többit átlag 1 méter magassággal az ásatás tárta fel.  ( várlexikon) 









Villámgyorsan körbe tudtuk járni a romokat, úgyhogy nekivágtunk a mezőnek, hogy a párszáz méterrel arrébb lévő barokk hidat is megnézzük, amiről azt olvastuk, az ország egyik legszebb ilyen jellegű műemléke. Kár lenne kihagyni, gondoltuk.
De sajnos semmi extrát nem találtunk, mert a hidat jól benőtte a gaz és a szúrós bogáncs, a patak alatta teljesen ki volt száradva, volt viszont a híd alatt jó sok eldobált szemét.

A híd kora sem teljesen tisztázott, mert sokan a környékbeli római leletek miatt azt gondolják, hogy a híd is abból a korból való, mások a csúcsíves nyílás miatt inkább török korinak, vagy még későbbinek, 18.századinak ítélik.

Mondjuk az állapota tényleg nem tűnik rossznak... csak nem vezet sehová. Gyakorlatilag a semmiből vezet a semmibe.





Amiért mégis érdemes volt letérni az útról az az, hogy a híd alatti susnyás rengetegféle lepke lakóhelye, és mi is csodaszép példányokkal találkoztunk, akik rászállták a gyerekek szandáljára, és ők nem mertek megmozdulni, nehogy elrepüljenek.



Amit viszont felfedeztünk, az a Kű-völgy. És bár a táblán Kő-nek van írva, mindenhol máshol Kű-völgyként találtam rá, és amellett, hogy a sziklamászók kedvelt helye, remek kirándulóhely is, mert jókora magas sziklák tövében lehet a völgyben sétálni.
Mi most nem mentünk le, mert akkor még nem tudtunk a Kű-völgyről semmit. Csak később botlottam bele egy kirándulós csoportban, úgyhogy már megint került fel újabb megnéznivaló a listámra :-)


A lepkenézés után visszasétáltunk az Kisdörgicsén hagyott autónkhoz, és átgurultunk az Alsódörgicsei templomromhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése