2018. április 3.

Gödöllő, kastélykert, Királydombi Pavilon

A hosszú tél után, amikor nem volt kedvünk kimozdulni sem, a húsvéti szünetben arra vetemedtünk, hogy elmenjünk Gödöllőre. A kastélykertben állítólag húsvéti forgataggal várták az ide látogatókat, hát gondoltuk, jó lesz az, jobb, mint itt a nagyvárosban.
Ahogy megérkeztünk már sejtettük, hogy nem biztos, hogy jó döntés volt, mert a kastély körül töméntelen ember kóborolt és parkolóhelyet is alig találtunk. Végül a lakótelepen parkoltunk, legalább ingyen.
A kastély elé érkezve egy viszonylag hosszú sor fogadott bennünket, és ha volt is olyan tervünk, hogy bemenjünk a kastélyba, de nem volt, szóval ha lett volna, akkor is gyorsan lemondtunk volna róla, és csak kertjegyet vettünk. Egyébként nem kell a kertbe fizetni, igazából most sem kellett volna, de mivel le volt kerítve egy minimális rész a kastély előtt, ahol kirakodóvásár és színpad volt felállítva, ezért kellett fizetni.



Maga a húsvéti-forgatagnak nevezett akármi nem nyűgözött le. Igazából semmi nem volt, amiért érdemes volt kifizetni azt az 500 ft-t fejenként, de nyilván nem az összeg nagysága bántotta a csőrömet, hanem az egész... hogy gyakorlatilag a semmiért fizettünk, mert a színpadon éppen szünet volt 2 fellépés között, a vásárosoknál nyilván pluszban kellett fizetni, a kisállatsimogatóról meg inkább nem is mondanék semmit... egy 2x2 méteres elkerített területen volt egy bárány, meg pár nyúl. Nem több. Hát öööö....
Úgyhogy itt gyorsan végeztünk, és kimentünk a kertbe, hogy körbejárjuk, ha már itt vagyunk.



A gödöllői Grassalkovich-kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. A kastélyt és a hozzátartozó épületegyüttest az 1730-as években építtették. A kastélynak sok illusztris vendége volt. Járt itt többek között 1751-ben Mária Terézia is, és Windisch-Grätz hercegnek 1849-ben itt volt a főhadiszállása. A kastély második fénykorát, az Osztrák–Magyar Monarchia idején élte. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándékként kapta meg Gödöllőt és a kastélyt. Erzsébet királyné, Sissi távol a bécsi etikettől, tavasszal és ősszel pihent itt. második világháború után a szovjet katonák raktárnak, laktanyának és istállónak használták. 1944-ben a berendezés nagy részét elszállították, illetve helyben elpusztították.

A kastélypark egykoron 3 részre tagolódott, a főhomlokzattal szemben volt az alsópark, a mostani kastélypark volt a felsőpark, és a mostani Erzsébet-parkot nevezték a herceg mulatókertjének. 


 A kastély a kert felől nézve. Bal oldalon a lovarda épülete még mindig felújítás alatt áll.

Természetesen Mária Terézia is kapott egy szobrot a kertben:



A kert egyik sarkában található egy mesterséges dombon a  Királydombi Pavilon, melyben a honfoglalástól kezdve minden egyes magyar királyról és vezérről láthatunk egy festett portrét. A hatszögletű pavilont Grassalkovich Antal építtette 1760-ban. A festmények egy része az 1848-49-es szabadságharc során megsérült, megsemmisült. A pavilon rekonstrukciója csak 2002-ben kezdődött meg, és 2004-től látogatható. 










A pavilon mellett egy hatalmas mamutfenyő áll. 


Még beugrottunk a Pálmaházba, ahol egy kertészet működik, de a mennyezeten ilyen csillárok lógnak. A kertészethez tartozó boltban pedig nagyon szép levendulás mindenfélét lehet vásárolni. 



És mivel nagyon nagy szél fújt, és egyébként is kihoztunk már mindent a kertből, így búcsút vettünk a kastélytól. Talán egyszer, egy kevésbé felkapott napon majd belülről is megnézzük. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése