2016. július 28.

Martonvásári Brunszvik-kastély

A Balaton felé menet már annyiszor átmentünk Martonvásáron, de sosem álltunk meg a kastélynál. Ezt az elmaradást tavaly nyáron pótoltuk, a Balatonról hazafelé jövet. És milyen jól tettük! Mert a kastély gyönyörű, igaz, a kastélyban működő Beethoven Múzeumot nem néztük meg, túl kemény lett volna a 3 agyonnyaralt, túlpörgött kiskorúnak. Megtekinthető benne Beethoven zongorája, melyen az Appassionatat is komponálta, és a Brunszvik családdal folytatott levelezése is. A zenekedvelő Brunszvik család a 19. század elején többször is vendégül látta a híres német zeneszerzőt, aki baráti viszonyt ápolt a család nőtagjaival, különösen Jozefinnel. 

Szombat lévén a kastély környékén csak két kör után találtunk parkolóhelyet, mert a kastélyparkban egymást érték az esküvői fotózások. 

A kastélyt, és az azt körülölelő angol stílusú kastélyparkot méltán tartják az ország egyik legszebbjének. Egy darabka Anglia, olvasom szinte minden ajánlóban, és tényleg, a kastélykapuban ácsorogva és befelé pislantgatva megelevenedik előttem egy-egy Jane Austen film, zöld pázsit, háttérben a gyönyörűen szép kastéllyal. 
A kastélypark is csak belépővel látogatható. 


Egy esküvői fotózás zajlik épp a szökőkútnál

A kastélyt a Brunszvik család építtette az 1780-as években, kezdetben egyszintes barokk stílusban, majd az évek során többször is átalakították, míg végül angol neogótikussá nem lett. Az 1900-as évek elején a kastélyt a sörgyáros Dreher család birtokolta egészen 1945-ig. A háborúban megsérült, és csak 1970 után állították helyre. 1953 óta a Magyar Tudományos Akadémia kezelésében van, jelenleg az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja működik benne.
 



 A Beethoven Múzeum bejárata a kastély oldalszárnyában. A múzeumba külön belépőt kell váltani.





A jegyárus néni részletes leírást adott a parkról, hogy mi merre található, és merre menjünk, nagyon készséges volt.  Bár eltévedni nem lehet, a park pont olyan méretű, ami kényelmesen körbesétálható. A gyerekek hol előrébb, hol hátrébb ugrándoztak, mint az istállójukból kiszabadult kiscsikók.
A park pedig tényleg gyönyörű. 
A 70 hektáros parkot a kastély építésével egyidejűleg kezdték el telepíteni. Közepén, a Szent László- patak felduzzasztásával kis tó, melyen kis sziget fekszik, kellemes kis ösvények, fahíd, a tóban kacsák, igazi gyerekeknek való hely.  A sétány mellett információs táblákon fel vannak tüntetve a parkban megtalálható fák, növények, cserjék, madarak. A gyerekekkel próbáltuk megkeresni, és felismerni a feltüntetett fákat.  A szigeten tartják nyaranta a Beethoven-koncerteket.






 A szigeten álló kőszínpad közepén egy Beethoven mellszobor.
A kertben lévő mocsári ciprus. Törzsátmérője 4 méter körül van. 



Egy kis illúzióromboló szocializmus. A park szélén áll az MTA irodaháza. Egyáltalán nem illik ide, szerencsére a hatalmas gesztenyefáknak köszönhetően eléggé takarásban van. 

Brunszvik Teréz szobra a parkban, aki a hazai és az európai óvodaügy egyik úttörője volt.



Japán akác


A kastélybejárattól nem messze található az Óvodamúzeum, mely az első magyar óvoda megnyitásától a 60-as évekig mutatja be a magyar óvodatörténetet, korabeli játékokkal, dokumentumokkal.

Természetesen egy Beethoven szobor díszíti a Városháza melletti teret. 

1 megjegyzés:

  1. Ó, évek óta szeretnék elmenni, mi is majdnem eljutottunk idén nyáron! Gyönyörű a képeken, biztos még szebb a valóságban4 (valamelyik műsort is mindig innen sugározták, a földrajztudós Juhász Árpád? músorát, ha jól emlékszek). remélem jövőre tényleg eljutunk végre ide.

    VálaszTörlés