2013. október 25.

Velke Mezirici- Vár

Az apartman, ahol lakunk, közvetlenül a várdomb alatt van. A konyhaablakból látom a várkaput, ha kilépünk az ajtón, akkor pedig a kastély épülete magasodik fölénk. 
Az eredeti vár 1230 körül épült, és ez Morvaország egyik legrégibb nemesi kővára. A román-gótikus várat a 16.században reneszánsz kastéllyá alakították, majd amikor 1723-ban tűzvész rongálta meg, akkor barokk stílusban újították fel. Az első ismert tulajdonosai a Meziricik voltak, majd az évszázadok során még 13 család lakott itt. A kastélyt hatalmas park veszi körül, amely szabadon látogatható. Ma a kastélyban működik a városi múzeum.
A múzeumban még nem voltam, októberben már csak hétvégente van nyitva pát órát, szóval előfordulhat, hogy nem is leszek. A honlap alapján viszont van bútorkiállítás, korabeli ruhák, használati tárgyak, egyéb berendezések, egy másik részen pedig a szomszédos völgyhídnak köszönhetően van egy kiállítás Csehország hídjairól, azok építéséről, a környező erdők növény- és állatvilágáról és kőzeteiről, szóval tényleg sok minden. link
Ittlétünk alatt már jónéhányszor felsétáltunk a vár mellette parkba, ami éppen a legszebb őszi arcát mutatta nekünk, bár a hetek teltével szemmel látható a tél közeledte, az múlt héten még aranyló lombkoronák már javarészt lehulltak, és a friss lehullott levelek is már száradásnak indultak, kifakultak. Lassan a színpompa átadja magát a téli szürkeségnek, fehérségnek. 

A várra a város számtalan pontjáról rá lehet látni, és minden oldalról mutat magából valami újat. 

Így magasodik fölénk:




























Legutóbb bementem a kastély előcsarnokába, ami mindig nyitva van.


 Ami leginkább afelé hajt, hogy belülről is megnézzem ezt a kastélyt, az az, hogy akkor kinézhetek az ablakain:) no meg a honlap galériájában nagyon szép képek vannak márvány lépcsősorokról, kovácsoltvas rácsokról. Nagyon kedvcsináló. Nem kizárt, hogy még betérek ide, ha tudok, akkor gyerekek nélkül, viszont ha csak vezetett túra van, akkor tuti, hogy kihagyom. Majd elválik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése