2012. május 7.

Gellért-hegy

A főváros egyik legjelentősebb látnivalója. Tengerszint felett 235 méter magas. A város egész távoli pontjairól is jól látható.
Jó védhetősége miatt már az ókortól fogva lakják. A legenda szerint 1046-ban innen taszították le a pogány magyarok Gellért püspököt, akiről végül a hegy a nevét kapta. Lankás, napsütötte lejtőin évszázadokon át szőlőt műveltek, déli része a század első évtizedeiben Budapest legelegánsabb negyede volt.
A hegy tetején magasodó erődöt, a Citadellát, 1850-54 között Haynau építtette, de hadászati szempontból korszerűtlen volt, és igazából csak megfélemlítésre szolgált. Ma múzeumok  (pl. egy panoptikum) és étterem van benne.

A hegyen magasodó 36 méter magas szoborcsoport, a Felszabadulási Emlékmű. Kisfaludy Stróbl Zsigmond készítette 1947-ben. Középen a szabadságot jelképező 14 méteres nőalak áll, a béke és a győzelem pálmaágát a magasba tartva. Két oldalt fáklyát tartó mellékalakok egészítik ki a kompozíciót.



 1992-ben az elöl álló szovjet katona szobrát a Budatétényi Szoborparkba szállították. 
A hegyről fantasztikus a kilátás a városra, a Dunára, a hidakra, a szomszédos várhegyre, és úgy általában egész Budapestre. Szerintem megunhatatlan a látvány. 
 A Szent István Bazilika és Pest:

 A Vár:
 A Lánchíd, a Margit-híd, az Országház és a Margitsziget:


 Az Erzsébet-híd:
 A Szabadság-híd felé:
 A Petőfi-híd irányában:
A több időnk van, akkor mindenképp érdemes megnézni az északi oldalon Szent Gellért műemlékét, a déli oldalon a Sziklatemplomot, de érdemes csak úgy a semmibe is sétálgatni, hiszen a hegy tele van szobrokkal és piknikezőpadokkal, ahol megpihenhetünk. És persze van játszótér is a gyerekeknek, állítólag jó kis hosszúcsúszdás játszótér, de ezt mi még nem próbáltuk, úgyhogy ennek a milyenségéről nem tudok véleményt mondani.

3 megjegyzés:

  1. Szép ez a mi kis fövárosunk :))))

    VálaszTörlés
  2. Szia,
    elnézést így ismeretlenül. Köszi a blogot! 'khase'-n, Orsin keresztül jutottam ide. Elsírtam most magamat, ahogy láttam a képeket. Azt hiszem ezt hívják honvágynak. Szép napot, Csilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajjj Te:)))
      Sajnos sokkal kevesebb időm van ide írni, mint amennyi témám lenne...

      Törlés