2016. szeptember 28.

A Comoi-tó másik oldalán-Lecco

(2009. szeptember)

A fordított V alakú Comoi-tó egyik csücskében, Como-ban már jártunk korábban, így ez alkalommal a másik csücskét, a keleti oldalon fekvő Lecco-t vettük célba. Itt folyik ki a tóból az Adda.

Engem már Como is teljesen elbűvölt, nem gondoltam, hogy lehet még ennél feljebb, ennél jobban. Azt vártam, hogy Leccoba érve hasonlóan gyönyörű kisváros fog fogadni minket, mint Como, hogy majd sétálunk a csillogó víz partján, és gyönyörködünk a hegyekben, és persze ezt mind meg is kaptuk, de ennél még sokkal többet is. Mert Lecco maga a csoda!
A vízparti sétányról szinte karnyújtásnyira vannak a hegyek, az Alpok lábai. Meredekek, sziklásak, félelmetesek, szemetgyönyörködtetőek. A sétányról lehet kacsát etetni, és egy játszótér is van a végében.






A város pedig nekem olyan muzsikahangjás volt . Kedvem lett volna dalra fakadni ott a templomtorony előtt a macskaköves utcácskákban. 
A római kori eredetű város együtt fejlődött a környékbeli nagyobb városokkal, ( Monza, Bergamo) és napjainkban is Lombardia fontos ipari települése, jelentős a fém-, textil, és selyemgyártása. Ipara mellett azonban látnivalókból, műemlékekből, múzeumokból sincs hiány. Van történelmi múzeum egészen a római időkig visszamenőleg, halászati- és hajóépítési múzeum, és egy Manzoni múzeum, aki e város híres szülötte. 
A Madonna della Vittorio templom  nemcsak a freskói miatt érdekes, hanem azért is, mert egy egykori kastély alapfalira épült. 






Torre Castello

Torre Viscontea

Manzoni szobra 


A város legrégibb műemléke az Adda-folyón átívelő Ponte Azanne Visconti híd. A 14. században épült.



Panoráma a hídról



Az Adda







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése