2016. február 1.

Dinnyés-Várpark

Nemrégiben nyílt a Velencei-tó partján, Dinnyésen, egy Várpark, aminek az az egyik legnagyobb érdekessége, hogy a tulajdonos mindent saját erőből hozott létre. A középkori várak méretarányos makettjeit  2012 óta építi a a tulajdonos. A honlap szerint eddig 18 vár készült el eddig,  de több várnak már láttuk a leendő helyét, és többön látszik, hogy még nincsen teljesen készen, szóval a kis terület ellenére bővül a látnivaló. A várak jobbára középkori magyar várak, eredeti állapotukban, földrajzilag helyes tájolással és elhelyezéssel. A várakra majdnem mindenhol ki van függesztve egy kép, hogy hogy néznek ki most a valóságban. Legtöbbje sajnos igazi rom, néhányból már csak néhány kő és egy darab fal áll. 

A kifüggesztett térképen be vannak jelölve, hogy hol találhatóak pontosan a várak eredetijei. Vagyis azok maradványai. 

A parkot körben díszes kopjafák szegélyezik, rajtuk egy-egy táblán a magyarok királyok, vezérek, erdélyi fejedelmek nevéhez fűződő tettek, csaták olvashatóak.
Az járt a fejemben, hogy milyen klassz lehet(ne) egy ilyen várparkban megtartott történelemóra! Erre van is egyébként lehetőség, mint ahogy tárlatvezetésre is.
Mi a gyerekek miatt nem kértünk ilyet, egyszerűen csak végigsétáltunk a várak között, és megcsodáltuk a műremekeket.










A parkban szuper fedett piknikező padok, asztalok is vannak, kis minijátszótérrel, csúszda-homokozó, és a mienknek legjobban tetsző csigafutammal.


Érdemes egyszer ellátogatni. Vagy akár többször is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése