2015. december 3.

Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

Alsóörsön van a Somlyó-hegyi kilátó, amit idén adtak át. A régi életveszélyes volt, most tavasztól egy csilivili új, 17,5 méter magas kilátóra lehet felmenni.
Az kilátóhoz vezető út borzasztóan kényelmes sétaút. Semmi megerőltetés nélkül fel tud menni még a legkisebb lábonjáró is, de babakocsival is simán vállalható. Az autóval a templomhoz vezető lépcső aljánál parkoltunk le, onnan pár lépésre kezdődött a fölfelé vezető út.

Lent már egészen jó idő volt, sütött a nap, fönt viszont jó nagy szél volt, szinte levitt minket a tetőről, de azért körbejártunk és körbenéztünk. A kilátás természetesen innen is gyönyörű, egyik oldalon ott a Balaton, másikon a Bakony, mi kellhet még több.A kilátó alatt egy kicsivel egy kis piknikező hely is ki van alakítva, ahol megpihenhetnek a fáradt vándorok.

Mivel nagyon hamar végeztünk a sétával is és a kilátóval is, ezért tettünk még egy kört a faluban, és milyen jól tettük, mert a templom felé kanyarodva a fenti útról még jó hosszan gyönyörködhettünk a Balatonban. 
Lefelé jövet pedig belementünk az úgynevezett Török-házba, ami az ország egy 15-16. században épült gótikus udvarház. Míg a kapun lévő kiírásokat tanulmányoztuk  Egy kedves néni már invitált  minket be. A házban fiatal festők kiállítása volt éppen, leginkább portrék, de volt egy-két tájkép is. Míg mi körbejártuk a pici kis szobát, addig a néni elszórakoztatta a gyerekeket. Mindenről kifaggatta őket, kaptak tőle cukrot, és Mátéval íratott is a vendégkönyve.:) A kertje kedvelt esküvői színhely, nem hiába. Csodás lehet itt egy esküvő, a Balatonnal, a vitorlásokkal, háttérben a Tihanyi Apátsággal.
A közeljövőben nagy fejlesztések várhatóak az alsóörsi parton is. Új kikötő, új sétány van tervben. Érdemes lesz majd azt is megnézni. Mi most nem voltunk lent a parton. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése