2018. augusztus 24.

Keszthely-Hintómúzeum

A kastély oldalában, egy külön épületben, az egykori istálló-kocsiházban, kapott helyet a Hintómúzeum. Az épület földszintjén "laktak" a lovak, és itt tárolták a napi használatban lévő kocsikat, hintókat, az emeleten pedig a lovászok és a kastély személyzete volt elszállásolva. 
Az épület 1945 után a katonaság birtokába került, majd később a városéba, de az állapota folyamatosan csak romlott, és csak 2004-re sikerült helyreállítani, és ekkor nyitotta meg a kapuit a ma is látható kiállítás. 
A kiállítás anyagát nagyrészt a 18-19. század főúri életformájához kapcsolódó lóvontatású járművek gyűjteménye alkotja. A restaurálási, felújítási munkáknak köszönhetően eddig 54 darabot (ebből 9 szánt) sikerült felújítani és kiállítani. A kiállított anyag Európában is jelentős gyűjteménynek minősül. 
A kiállítás érdekessége, hogy több híres történelmi személy tulajdonából származó kocsival, hintóval is találkozhatunk, például Mária Valéria főhercegnő utazó kocsijával, Ferenc Ferdinánd park kocsijával, valamint Rudolf trónörökös homokfutójával. ( link











halottaskocsi

postakocsi

Ford T-modell




A kocsimúzeumban viszonylag gyorsan végeztünk. A kocsik szépek voltak, de annál több időt, mint, hogy végigsétáltunk a középső soron oda-vissza, és megcsodáltuk őket, nemigen töltöttünk ott. Marci pedig ekkorra már percenként kérdezte, hogy mikor megyünk már vonatot nézni. Ezért a modellvasút-kiállítás lett a következő állomásunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése