2016. november 11.

Lillafüred-villámkirándulás

( 2010. április)

Szilvásvárad mellett Lillafüred is egy olyan hely, ahol gyerekkoromban többször megfordultam. Többször, mint felnőttkoromban. Pedig csakúgy mint Szilvásvárad, számtalanszor lehetne ide elkirándulni, mert a hely annyi, de annyi érdekességet, látnivalót és szépséget tartogat. 
A település Miskolc közigazgatási része. A Szinva és a Garadna-patakok összefolyásánál jött létre. 
Nevét  Gróf Bethlen Andrástól kapta, aki a patakok összefolyásánál lévő tó, a Hámori-tó,  felduzzasztása után 1890-ban úgy döntött, hogy a tó mellé kormányüdülőt építtet, és a helyet Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről, akit Lillának becéztek, Lillafürednek nevezte el.  A Palota-szálló csak később, 1920-ban Bethlen István miniszterelnöksége alatt épült meg. 
Ebben az időben meleg vizet is kutattak a településen, de a fúrások 734 méter mélyen abba maradtak, de a fúrások következtében jött létre a ma legmagasabb, 20 méter magas vízesés. 

A mi legutolsó lillafüredi kirándulásunkról mindig az ugrik be elsőnek, hogy otthon hagytunk mindenféle gyerekszállító eszközt. Se babakocsi, se hordozó nem volt nálunk, de az csak akkor derült ki, amikor a parkolóban kiszálltunk a kocsiból, és elő akartuk venni a kocsit a csomagtartóból. Pillanatnyi pánik lett úrrá rajtam, majd gyorsan rögtönözve a kocsiban lévő takaróból egy hevenyészett hordozókendőt fabrikáltam az akkor 3 hónapos Milánkának, aki egész végig békésen elszunyókálgatott a hirtelen jött hordozókendőjében. 
Íme. A még borús, esős időben is csodaszép zöld Hámori-tó partján. 


Mivel éppen megérkezésünkkor kezdett el beborulni, majd nem csokra rá csöpögni is kezdett az eső, így tényleg csak egy nagyon röpke sétát tettünk. Megcsodáltuk a Palota-szállót, megnéztük a kisvonat állomását, de nem ültünk fel, és egy nagy kört mentünk a Függőkertben. Innen nyílik a híres mésztufa Anna-barlang, mely világszinten egyedülálló, csak 6 hasonló létezik. 1982 óta fokozottan védett.












A háttérben részben látható József Attila csukott szemű, merengő szobra, mellette az Óda sorai olvashatóak.




Itt az ideje újra bakancslistára lenni Lillafüredet, és végre egy igazi nagyot kirándulni a Bükknek eme csodaszép részén!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése