2016. március 4.

Letovice

Bouzovból hazafelé még mindenképpen meg szerettünk volna állni valahol, egyrészt, hogy ne egyszerre kelljen megint végigülni az autóutat, másrészt, hogy kihasználjunk minden értékes percet, hogy minél többet lássunk. A googlemaps szerint felajánlott 3 útvonal közül végül azt választottuk, amelyik Letovice-n keresztül haladt át.
Sok mindent nem sikerült kiderítenünk sem a városról, sem a város hegyére épült várkastélyról, viszont nagyon szép képeket és légi felvételeket találtunk, ami meghozta a kedvünket.
Már Bouzov felé is elhaladtunk a vár alatt, és már akkor is megcsodáltuk, hogy milyen fenséges. Már messziről látni lehetett. Azt is kinéztük, hogy hol fogunk majd parkolni. 


A kiszemelt parkolóba viszont a mi irányunkból nem lehetett behajtani, így végül a városban is kanyarodtunk egyet.
A vár felé a széles betonút helyett egy kis ösvényt választottunk, ami egy szakaszon elég elhanyagolt és szemetes volt, de szerencsére gyorsan felértünk.




A kastélykapuban a jegyes néni nem engedett át minket a főkapun. Nem derült ki, hogy mi miatt, ő nem értett a csehen kívül semmilyen nyelven, mi nem értettük, hogy ő mit karattyol. Mindenesetre az oldalsó kapuhoz küldött minket, amit nem értettünk, mert ugyanoda vezetett, mint a főkapu, hogy mi értelme volt ennek? Sose tudjuk meg.

A bizonyos főkapu, amin nem lehet átmenni.
Az 1200-as évek második felében a kastély helyén már állt egy vár, de az első írásos emlék 1360-ból származik. Ez a vár a 15.század elején erősen lerombolódik, a husziták állítják helyre később. A 16.században bővítik a várbelsőt, és megerősítik a külső falakat, majd a 17.századra alakítják át az épületet kastély jellegűre. 1724-ben a kastély is, és a város is leégett. Ezt követően folyamatosan újítgattak rajta. Kialakították a kastély körülvevő angol stílusú parkot. A 20. századra, főleg a háború után újra igen lepusztult állapotba került, 1989 után kárpótlásként gróf Kálnoky Sándor kapta meg  a kastélyt, aki elkezdte a kastély rehabilitációját. Ennek eredményeképpen a kastély 2 emelete, a pinceszint és a lovarda látogatható, de a felújítási munkálatok a jelenlegi új tulajdonossal azóta is tartanak. 

A kastély egy része hotelként működik, az egykori lovardában berendezett étteremben és a kastélyparkban rendszeresen tartanak esküvőket. 
A kertben egy mini állatkert is helyet kapott a gyerekek nagy örömére. 

Mivel a főbejáraton nem engedtek minket be, azt gondoltuk valami rendezvény miatt, így nem mentünk nagyon közel a kastélyhoz, csak a kerti sétányról csodáltuk meg, és a belső udvaron néztünk körül. Kialakításából adódón, az a rész, amit az útról lehet látni, a hegyoldal felőli, az csak belülről közelíthető meg. De bemenni már semmiképp nem akartunk, a gyerekek már nem bírták volna.  Kívülről körbejártuk, amennyire tudtuk.
Nem is volt igazából sok időnk már, miután a gyerekek leragadtak a kisállatoknál, és nehezen lehetett őket onnan kimozdítani. 








Hazafelé már naplementében autóztunk.


Mákföld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése