2015. október 1.

A nagyvázsonyi pálos kolostor romjai

A kolostort Kinizsi Pál és apósa Magyar Balázs alapította azzal a céllal, hogy majd itt lesz a családi temetkezőhelyük. Kinizsit 1494-ben  ide is temették, a sírhelyet később feltárták, és a  a sírköve a vár kápolnájában látható. Ide temették továbbá Kinizsi Pál feleségének, Magyar Beginának második férjét, Horváth Márkot, aki lovasbalesetben hunyt el.
A kolostor templomát Szent Mihály tiszteletére szentelték fel. 
Az 1500-as években, azért, hogy elkerüljék, hogy a törökök erődítménnyé alakítsák, felrobbantották, a többi környékbeli kolostorral egyetemben. A köveit a 16-17. században felhasználták a vár építéséhez, felújításához, bővítéséhez, de a falu házaihoz is használtak fel belőle. 
Mivel a templom elég messze állt a falutól, így a falubeliek később nem építették újjá, helyette a falu közepén építettek új plébániatemplomot. 
Bár a kolostor romjai védett műemléknek számítanak, az 1960-as évek óta nemigen történt rajtuk semmiféle állagmegóvás. 
A templom 31 méter hosszú, és egykor gótikus boltozat fedte. A szentély egyik fala teljes egészében megmaradt. A kolostorban kódexíró szerzetesek éltek, és 4 általuk írt kódex maradt fenn. 

Egy várbeli teremőr állítása szerint a kolostor "itt van nem messze", és a vár előtti jelzőtábla 600 métert mutatott. Nekivágtunk hát. A kijelölt irányba indulva előbb egy földútra értünk a temető mellé, ami bevitt minket az erdőbe, majd az erdőben még egy kis erdei ösvényen is fel kellett mennünk,  végül csak csak megtaláltuk, de hogy nem 600  méter volt, az biztos. Nem volt mondjuk megerőltető a séta, csak épp nem erre számítottunk. 

A kolostor makettje a várkápolnában:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése