2022. október 20.

Úrkúti őskarszt

 ( 2021. június) 

A nyárnyitó balatonfüredi pár napunk alkalmával, amikor már napok óta olyan hőség volt, hogy csak strandolni lehetett, akkor az első hűvösebbnek ígérkező napon beiktattunk egy kis mozgást is, és elmentünk az úrkúti őskarsztot megnézni. 

A területen mangánérc bányászat közben 100 millió éves, jura korabeli sziklaformák tárultak fel. Az úrkúti mangánbányászat a 20. század elején  élte fénykorát, majd miután kitermelték az ércet, a terület 1951 óta védett terület. A jurakori mészkőben tengeri állatok mészvázas maradványai is előkerültek.

A kráterbe egy falépcsőn lehet lesétálni és ott testközelből meg lehet szemlélni a meredek sziklafalakat, és a Csárda-hegyi tanösvényen végigsétálva körbe lehet menni a kráter tetején.  A kráter alsó szintjén egy barlangot is találunk, de mi nem mertünk bemerészkedni, túl keskenynek tűnt a bejárat. 

Mivel természetvédelmi terület, így a növényzet már kezdi igencsak visszavenni a hatalmat, és felülről már csak egy-egy helyen lehet betekinteni a mélységbe. Viszont találkoztunk egy klassz mókussal :-)













A kráter után afent is mentünk egy kört. De felülről a megnőtt növényzet miatt már csak itt-ott lehetett a kráterbe lelátni, ott sem igazán. De a nagy melegben a hűs erdő árnya kárpótolt minket, és igyekeztünk kiélvezni az árnyékot. 






Alattunk, a  bányagödröt már teljesen benőtték a fák. 




A lépcsősortól jobbra lehetett a legjobban rálátni a meredek sziklafalakra. 



Megerőletetés nélküli kis erdei sétának mondanám. Egyszer mindenképpen érdemes sort keríteni a megtekintésére. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése