2024. április 30.

Haláp

 (2022.július)

A balatoni nyaralások alkalmával nemcsak a Balaton-nézés az egyik kedvenc időtöltésem(sünk), hanem nagyon szeretjük az egész  Balaton-felvidéket. Felfedezni a kisebb falvakat, megmászni a hegyeket, vagy akár csak átautózni a Balaton egyik végéből a másikba, mind-mind nagy élmény. 

A tanúhegyek különösen a kedvenceink, hacsak van rá lehetőségünk meg is mászunk belőlünk egyet-egyet, szépen fogynak. A nagyobb, ismertebbeket már megmásztuk legalább egyszer, így elkezdtük a a kisebbek felé fordítotani a figyelmünket, és egy meleg nyári napon a Halápot vettük célba. 

A Tapolcai-medence tanúhegyeinek legészakibb és legfiatalabb hegye, a bazaltbányászat által megsebzett , 358 méter magas Haláp. 

Az eredetileg a Badacsonyhoz hasonló  koporsó formájú hegy felső részét szinte teljesen elbányászták, a Haláp egészen a közelmúltig, turistáktól elzárt bányaterületként létezett, és csak 2019-ben nyitották meg a kirándulók előtt, ekkor létesült a hegyet bemutató tanösvény is. 

A tanösvényre Zalahalápon lehet rácsatlakozni, és egy nem túl hosszú és nem is megerőltető sétával kényelmesen fel lehet sétálni a hegyre és a kráterébe,  és a csodás panoráma már út közben is kísér minket.


Még út közben a Csobánc. 




Út közben bazaltkövek szerteszétsége nehezíti az utunkat. 




A kisebb-nagyobb szikladarabok remek kihívást jelentenek a gyerekeknek. ( is)










Végig előttünk a tanúhegyek sora, mögöttük a Balaton kékje csillogott. A másik irányban a Somlóig elláttunk. És elvileg Sümeg is látszik, de annyira párás volt a látóhatár, hogy nem tudtuk biztosra mondani. Olyan jó rajtuk végignézni úgy, hogy a legtöbbjükön már jártunk is. 



A bányaudvar: 

A bányafalon számos bazaltformát és vulkanikus kőzetet megfigyelhetünk. Vízszintesen, ferdén lefelé tartó és függőleges lávakifolyások, bazaltoszlopok egyaránt vannak, attól függően, hogy a kürtőtől milyen távolságban szilárdultak meg, illetve az adott szakaszon éppen merre tartottak.  5 és 6 szögletű, 20-80 centiméter vastagságú, oszlopos bazalttömbök beborítják a kráter több mint 10 méter magas falát. 


Egy szinttel feljebb a szoborparkban is érdekes szoborokat láthatunk. 





A hegy csúcsáról a zászló mellől is érdemes körbenézni. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése