2019. október 16.

Concordia Sagittaria

A Portogruaroval szomszédos Concordia Sagittaria arról híres, hogy a városban római kori emlékek találhatóak még az 1. századból, és a római út maradványai is láthatóak.
Kicsit meggyűlt a bajunk a parkolással, mert nem igazán volt kitáblázva, hogy merre van a központ, így lényegében vaktában tapogatóztunk, és amikor már úgy gondoltuk, hogy most már biztos nincs messze, lévén, ez csak egy kisváros, és már egy csomót jöttünk benne, akkor leparkoltunk egy iskola előtti parkolóban. És igazunk is lett, mert innen már csak pár saroknyira voltunk.

Először a folyóparton táboroztunk le, vagyis a fiúk, mert ők már nagyon éhesek voltak.





Marci kedvenc kiskacsái :


Piknik után mentünk tovább, és a folyópart egy térben szélesedett ki, végében a 10. századi székesegyházzal. Ha lehetőség van rá, akkor a templomot is érdemes megnézni, mert időszámításunk előtti emlékek is láthatóak benne, de mi ide is éppen miseidőben érkeztünk, úgyhogy nem mentünk be, hogy ne zavarjunk. Később is csak az ajtóból mertünk beleskelődni, mert egy művész társaság próbált bent éppen.

A templom mellett álló harangtorony 1150-ből származik, és kb. 20 méter magas.





Mozaikmaradvány

A templom alapjainál IV. század felénél létrehozott ókeresztény temetői épületet találtak, egy három oldalú félkörből álló épületet, amelyet Diocletianus kori kivégzések mártírjainak emlékezetére emeltek.










Díszes templomajtó






 Hazafelé csodás kis olasz utakon haladtunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése