2013. április 13.

Amszterdam, Dam tér

A Dam tér, a város főtere, már a 15.században is a város központja volt, és a folyóba épített gáton állt. A hatalmas téren nyüszögnek az emberek, kattognak a fényképezőgépek, lovaskocsik várják az utasaikat, zenészek énekelnek mutatványosok szórakoztatnaka téren szétszórva, van aki tízóraizik, van aki kávézik, van aki egy kávézó teraszáról nézi a pezsgést, van aki a tér közepéről figyel törökülésben, és időként átsuhan a téren egy-egy villamos is.







Az Újtemplom (Nieuwe Kerk) 1408-ban épült, és itt koronázták a királyi család tagjait. Érdekessége, hogy torony nélküli templom, ugyanis a templom kétszer is teljesen leégett az 1400-as években, majd az 1645-ös  tűzvész során csak a belseje sérült, de ekkor a torony építését végleg felfüggesztették. 75 darab festett üvegablaka kiemelkedő szépségű. A templom csak istentiszteletek alkalmával van nyitva. 



A Királyi palota eredetileg városházának épült 1648 és 1662 között, és több mint egy évszázadon át városházaként is működött. Csak 1808-ban, Bonaparte Lajos számára alakították át királyi palotává. A két belső udvaros épületet több mint 13000 cölöpre építették. A palota 80 méter hosszú, 63 méter széles, és 52 méteres kupola emelkedik fölé. A homlokzati timpanon szobrai Amszterdamot a tenger királynőjeként ábrázolják, a bronzszobrok pedig a békét, a bölcsességet és az igazságot jelképezik. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése