2022. július 9.

Nógrádi vár

( 2021. március)

Egy kora tavaszi, márciusi, napos szombaton, még a koronavírusos lezárásos-onlineoktatásos időszakban, a Nógrádi vár felé indultunk, hogy egy kis zöldet lássunk magunk körül, és hogy a fiúk masztalnál ülő megfáradt csontjait kicsit megmozgassuk. 

Nógrád megye, és a Börzsöny számunkra egy egész jó célpont, egyrészt mert a Dunának ugyanazon oldalán vagyunk, és nem kell átszelnünk a várost, másrészt talán mág nem annyira felkapott, mint a Budapesthez közeli Pilis, vagy a Budai-hegyek, úgyhogy arra számítottunk, hogy ha megnézzük a várat, akkor utána tudunk néhány kilométernyi nyugodt kis kirándulást tenni az erdőben. 

Nógrád vára az ország  legrégibb szabálytalan alaprajzú, belső tornyos kővára.Már a 11. században állt itt egy fagerendás földvár, majd a 15. században épültek meg a lakó- és védőépületek. A török támadások  nagy pusztítást végeztek a váron, de a végső pusztulást egy villámcsapás okozta  1685-ben, ami pont a lőporraktárba csapott, így a belső vár megsemmisült. 

A vár azóta is elég romos, de így romosan is nagyon impozánsan fest a falu közepén, a dombtetőn, és nem mellesleg remek kiindulópont egy kis túrázáshoz. 

Mi a főutca mentén parkoltunk, néhány percnyi sétára a várhegytől, innen indultunk el a vár felé, ami ugyancsak rövid, megerőltetés nélküli kis sétával el is érhető. 



A Sarokbástya alatt Millecentenáriumi- emlékmű áll, a honfoglaló Hét vezér emlékmását ábrázoló kopjafák sorakoznak a várfal alatt. 






A várfalakon belül hatalmas fennsík fogadja a kirándulókat, lehet itt piknikezni, sárkányt eregetni, labdázni, és gyönyörködni a körülölelő Börzsöny vonulataiban. 


Az Öregtorony 3 emeletnyi romja uralja a várromot. 
















Miután jól körbejártuk a romokat, elindultunk, hogy rátérjünk az utunk fő céljára a Börzsönybe :-) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése