2013. május 1.

Dordrecht

A Zuid Holland tartomány legdélibb városa. A középkorban Rotterdam vetélytársa volt, de rotterdami kikötő rohamos fejlődésének  köszönhetően elveszítette jelentőségét. A város a Maas és a Kil folyó torkolatánál épült, és minden irányból víz veszi körül. 
Már a 10.századi krónikákban is megemlítik, majd a 13.században kereskedelmi- és katonai központ lett, ekkor épült a város köré a városfal. A 15.században hatalmas tengerárvíz öntötte el a területet, és a víz elvágta a várost a szomszédos Brabanttól, ekkor alakult  ki az a sziget, amelyen a város ma is áll. Jelentős szerepe volt a spanyolok ellen vívott küzdelemben, és 1572-ben itt gyűltek össze Hollandia rendjei, amikor is elismerték Oraniai Vilmos hatalmát, és megalkották a szabad Németalföld első alkotmányát. 

Delftből egy fél órás vonatozással érkeztünk meg a csendes kisvárosba. A város nem volt túl nyüzsgő, leginkább csak a főtéri piac környékén volt sok ember, a város utcáin nem nagyon jártak, de minket ez nem zavart. Miért is zavart volna?

Ez a kis szöszi kislány csak úgy hozzánk csapódott. Jó hosszú szakaszon jött mellettünk, míg valahogy csak visszakeveredett a családjához.


A "Het hof", ahol a rendek összeültek:


 Ferde falú házak a csatorna partján:


Ebbe a kis utcácskába nemigen mennék be, pedig még neve is volt, és ablakok is nyíltak rá.


 A Főteret (Groenmarkt) körülvevő egykori patríciusházak a régi időket idézik:


 A Főtér  déli végén áll a 14.századi Városháza, melyet a 19.században klasszicista stílusban újjáépítettek.


A csatornák mentén viszont volt élet, ahol véges-végig kisebb és nagyobb és még nagyobb luxus jachtok, csónakok, kisvitorlások várták, hogy a vízre bocsássák őket, sokan szépítgették, csinosítgatták a hajóikat, voltak, akik csak kávézgattak és újságot olvastak a fedélzeten, de mivel szép idő volt sokan ki is hajóztak.  A várost egyébként 3, a Maas folyóból kiinduló, és oda visszatérő félkör alakú csatorna szeli át. 
A kikötők engem mindig ámulatba ejtenek, annak ellenére, hogy nem vagyok nagy vízmániás, és egy nagyon hosszú hajóutat sem vállalnék be, a kikötőben parkoló jachtok és vitorlások látványát nagyon szeretem. Olyan szépek, olyan kecsesek, jó őket megcsodálni egytől-egyig.







A város legjelentősebb látnivalója az egyik csatorna mentén emelkedő gótikus Grote Kerk, a Nagytemplom, így már a kikötőből jól látni a 71 méter magas, kissé ferde tornyát. A templom a 14.században épült, a tornyot a 16. században építették hozzá, és egyszerűen csak a századok során végbement földmozgás az oka a ferdeségének. A legmagasabb pontja több mint másfél méterrel tér el  függőlegestől. 
A templom meglepő módon ingyenesen látogatható. Ez volt az egyetlen templom az országban, ahová szabadon be lehetett menni. 





A több mint 350 éves városkapun keresztül lesétáltunk a Maas folyóhoz, ahol egy padon ücsörögve szuper a rálátás a folyóra, mivel itt találkoznak a Maas különböző ágai,  és hatalmas komphajókat, uszályokat és teherhajókat lehet látni. A folyó egyes ágain Franciaország, Svájc, Németország, és Belgium felé lehet hajózni.





A napot, és a kirándulást egy jó nagy adag fagylalttal és kávéval zártuk az egyik csatornamenti cukrászdában, ahonnan még egy tűzoltóhajót is láttunk.

Érdekes és hangulatos város volt, érdemes volt meglátogatni, és sétálni a csatornák partján egy nagyot. Hajómániásoknak kötelező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése