2023. szeptember 1.

Reformátorok tere

( 2021. október)

Egy hűvösebb őszi hétvégén, amikor az eső is néha szötymörgött, elbicikliztünk a szomszédos 16. kerületbe a Reformátorok terére. Nagyjából azóta készültem ide, amióta kialakították ezt a szuper kis teret, közepén egy kilátóval, a kilátó lábánál remek játszótérrel, és egy kávézó, mosdó is helyet kapott. Szóval eléggé csalogató, főleg gyerekeseknek. És ráadásul biciklivel is könnyedén megközelthető. 

 Reformátorok tere a reformáció 500. évfordulójára jött létre, a korábbi községi kavics- és homokbánya helyén. Ritkán szoktunk már játszóterezni, de ez a hely nagyon bejött a fiúknak, hosszú csúszdák, trambulinok, mászókák, nagy tér, ahol lehet piknikezni is akár, vagy focizni, labdázni, tollasozni. 




A kilátó nagyjából egymagasban van a szemközti Várheggyel, úgyhogy a tetejéről jól végig lehet nézni a Budai-hegyeken. Feltéve ha nem esős, borús időben megyünk :-) De azért így is elég jó volt. 


A kilátó alatti Reformáció emlékmű R. Törley Mária szobrászművész munkája, és   Kálvin Jánost, Luther Mártont és Bocskai Istvánt ábrázolja. Közepén  egy 3 méter ármérőjű kút található,  a folyamatos megújulás szükségességét szimbolizálja.



A legfelső kilátószint magassága 17 méter, a kilátó tengerszint feletti magassága 165 méter, amihez 100 lépcsőfok vezet.


Tiszta időben szép panorámát láthatunk szinte a teljes Budai-hegyekre. 



A mellvéden információs táblák vannak elhelyezve, hogy milyen nevezetességek fedezhetőek fel az adott irányban. 


A szoborcsoport és a kávézó fentről. 



Ha útba esik érdemes felkeresni, ha nem érdemes útba ejteni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése