2019. március 5.

Pécel, Ráday-kastély

(2018.július)

A lakásfelújítás közepén, egyszer Pécelre mentünk ki nyílászárókat nézni, és ha már rászántuk az időt, és elautóztunk odaáig, akkor tervbe vettük, hogy megnézzük a Ráday-kastélyt, amiről egészen addig nem is tudtam, hogy van Pécelen egy kastély. Pécel pedig egyáltalán nincs messze Budapesttől, igazán járhatnánk errefelé többet is, hiszen a környék, a Gödöllő-dombság lankái igazán megérdemelnék, hogy felfedezzük őket.

Pécel területe, ahogy a régészeti leletekkel bizonyították, már az időszámításunk előtti időkben is lakott volt, tehát a település nagyon régi és szövevényes múltra tekinthet vissza.

A péceli területek a 17. században, házasság révén kerültek a Rádayak birtokába. Ráday Pál egy kúriát épített a településen, majd 1733-as halála után, fia Gedeon kezdett bele a kastély építésébe, a gödöllői Grassalkovich- kastély mintájára. A kastély 1825-ös leégése után a család jelentős anyagi gondokkal küzdött, így a a kastélyt elárverezték, és a Kelecsényi család birtokába került. Sajnos az állapotán nem javítottak, így az tovább romlott. A 2. világháború után a MÁV birtokolta, némileg "fhelyreállította", és kórháznak használta. 1998-ban került a Műemlékek Állami Gondnokságának kezelésébe. A falfestményeket ez után restaurálták, de az épületen jelentős felújítás azóta sem történt.





A nagy zöld kapun belépve egy igazi kastélyfolyosóra érkeztünk, és egy kedves bácsi fogadott minket, aki nemcsak jegykezelő volt, hanem egyfajta idegenvezető is. Ő vezetett körbe minket a kastélyon, és sokat mesélt múltról és jelenről, és egy reménybeli jövőről.

A kastély ritkás berendezése sajnos nem eredeti, adományokból van összerakva.  Ami megmaradt, az a kórházasítás idején tönkrement, elveszett.

Az egykori Nagykönyvtár terme:
 A plafonon lévő freskók, a különböző tudományokhoz kapcsolódó  görög mitológiai alakokat ábrázolják.
A Nagykönyvtár mennyezeti freskója

 Látszik, hogy sokat dolgoztak már rajta, de lenne még hová pénzt költeni. A felújítások többségét helyi önkéntesek finanszírozzák, az állami támogatási alapból évről-évre kikerül a kastély.




A kastély legimpozánsabb része a freskókkal körbevett díszterem. A falakra görög és római mitológiai jeleneteket ábrázoló, erkölcsi üzenetet hordozó falképek kerültek. Ráday Gedeon saját gyűjteményének egyik könyvéből választotta ki ezeket a képeket - Ovidius Átváltozásainak tizenöt erkölcsi intelmét ábrázolják -, melyeket tanulságokat tartalmazó feliratokkal látott el. (nemzetimuemlek.hu)








A királyi hálószoba, és a falakon lévő porték a Habsburg-ház nagyságát voltak hivatottak hirdetni. A 34 fali festményből  egy sem maradt meg, de a falképek szerencsére megmaradtak. 


A kórházasítás során befalazott ablakok, átjárók.



A Hercules szoba feltárása napjainkban is zajlik. A falakon Herkules 12 tettét megörökítő falkép-sorozat tekinthető meg. Továbbá péceli tartózkodása idején rendszeresen itt volt elszállásolva Kazinczy Ferenc, és itt töltötte mézesheteit Jókai Mór és Laborfalvi Róza 1848-ban.

Annyira (át)építési területnek tűnt, hogy fénykép sem készült róla. 

A kertben éppen egy esküvőre készültek, és a díszteremben is mennyasszonyi fotózás zajlott, mikor kifelé menet elhaladtunk mellette. 




Az alagsorban berendezett barokk konyha.


Velünk együtt egy 3-4 fős idősebb társaság is részt vett a vezetésen, ahol az egyik hölgy mesélte, hogy ő volt itt a kastélyban gyerekkorában, amikor az kórház volt, beteglátogatóban. És egész végig próbált visszaemlékezni, hogy vajon hol lehetett, mert csak foszlányok vannak már csak az emlékeiben, hogy lementek egy lépcsőn, meg oszlop, meg hideg. Végül a mostani barokk konyha területén vélte felfedezni azt a "kórtermet", ahol ő valaha járhatott.
Nem volt jó ezt hallgatni, olyan elszomorító, hogy nem vigyáztunk erre a kastélyra sem. A bácsi hangjából is kihallatszott a keserűség. Tősgyökeres péceliként sajátjának érzi kicsit a kastélyt, és látszott, hogy ha tehetné, maga állna neki a felújításnak.  De nyilván önerőből, és a helyi támogatók adományaiból jelentős változásra nem lehet számítani. De tényleg látszik rajta, hogy amint csak akad egy kis elkölthető pénz, azt máris elnyeli az épület. Hátha egyszer még régi pompájában is láthatjuk majd!



A kert körbejárására már nem volt lehetőségünk, mert eléggé nagy cseppekben elkezdett esni az eső. Meg a gyerekek is nyűgösek lettek már ekkorra. Meg éhesek. Meg fáradtak.






Esküvői készülődés

A kastély a kert felől nézve. Tényleg hasonlít a gödöllőire.

A kastély szomszédságában lévő barokk templom is műemlékvédelem alatt áll.

Szóval Pécelt igazán érdemes meglátogatni, mert a Ráday-kastély mellett még egy kastéllyal büszkélkedhet, a Fáy-kastéllyal, és több kisebb nagyobb kúriával, impozáns üdülőépületekkel, vadászházszerű nyaralókkal is találkozhatunk, ha figyelmesen sétálunk az utcákon. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése