2013. július 17.

Nápoly- Királyi palota

A Piazza del Plebiscito közepén megállva érdemes körbenézni, mert egyrészt teljes egészében ráláthatunk a Királyi Palotára, majd kicsit jobbra  kezdődik a gyönyörűséges kikötő- és Vezúv panorámás parti sétány, balra fölnézve pedig a Vomero- hegy magasodik fölénk, szikláin a Castel Sant' Elmo-val. A látvánnyal nem lehet betelni. 
A Királyi Palota a térről nézve:

 Távolban a Vezúv:
A sétány kezdete:
 A Vomero-hegy:
A királyi palotát egy már létező palota helyére építették, a német-római császár fogadására, a látogatás azonban sosem valósult meg. A palota kert felé néző  U- alakú alaprajza a római barokk építészet egyik fő jellemvonása, és nagysága inkább a tenger felől észlelhető, nem a tér felől. A nápolyi Bourbonok az 1700-as években elkezdték a belső termek felújítását, ekkor épült az udvari színház is, és a homlokzati árkádokba a Nápolyi Királyság jeles uralkodóinka a mellszobrai kerültek. A királyi udvar azonban nem maradt Nápolyban, a közeli Caserta-ba költözött, mert az védhetőbb volt, mint a tenger mellett fekvő Nápoly. 
A palota 1937-ben leégett, ez után a tengerpart felé eső részen megduplázták a m éreteit. 
A II. vh-ban a katonai parancsnokság székhelye volt, és bombatámadás is érte, 1968-ra sikerült helyreállítani.
A palota egyik szárnyában ma Olaszország egyik legfontosabb történelmi könyvtára van,  a Biblioteca Nazionale. (idegenvezetővel lehet csak bemenni) Régi pergamenek és középkori kéziratok lelhetők fel itt. A palota istállóját pedig időszakos kiállításokra használják.

A tenger felől nézve:



 A lépcsőházba belesve:
A palota melletti kikötő és a csodálatos duplacsúcsos Vezúv:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése